Днес бе официалното откриване на тазгодишното издание на „Каменица Фен Купа“ - аматьорски футболен турнир, който се реализира с подкрепата на редица спонсори, като Adidas, Samsung, „Глобул“, а разбира се и самият организатор на събитието - „Каменица“. Партньори на състезанието са Българският олимпийски комитет (БОК) с председател Стефка Костадинова, Христо Стоичков, Трифон Иванов, Димитър Пенев и др. Всички те казаха много хубави думи от подиума в залата за пресконференции, журналисти и гости ръкопляскаха, имаше забава, танци, песни.

Въобще като цяло всичко бе песен.

„Каменица Фен Купа“ се организира за 12-а поредна година и всеки път събира все повече и повече участници и зрители. През 2013 г. в турнира са участвали над 18 хил. състезатели от 27 областни града, финалните мачове са били гледани от 4 хил. зрители, което на фона на родния професионален футбол си е успех отвсякъде. Този път показателите се очаква да скочат.

„Турнирът е голям футболен празник.“

„Купата е път към професионалния футбол в България.“

„В състезанието участват предимно млади играчи.“

Наред с обичайните изказвания на откриването на подобно събитие – като отдаване на благодарности, „продуктово позициониране“ (или направо явна реклама), приписване на успехи и т.н., тези три изказвания, цитирани по-горе, би трябвало да грабнат вниманието. Но не като обещания – понеже те не са такива, –  а просто като теми за размисъл.

Наистина, „Каменица Фен Купа“ е феномен. Тя е най-големият аматьорски футболен турнир не само в България, но и на Балканите. Събира доста ентусиасти, а и доста звезди от родната ни действителност. Вместо да се пъчат пред камерите, да говорят сладки думи и да обират овациите обаче, нека знаменитостите ни вземат пример от самия турнир и какво той прави за българския спорт. Нека и самата държава да гледа и да се учи, защото „Каменица“ организира нещо, което помага на спорта –  да, но и го осъществява с чисто комерсиална цел, което е напълно нормално за една частна компания.

Според изследване на „Евробарометър“ от 24 март т.г., България е на последно място по практикуване на масов спорт в Европейския съюз. Едва три процента от българите се отдават на физическа активност редовно, а цели 82% споделят, че никога не спортуват или го правят по-рядко от веднъж месечно. А всички знаем, че масовият, аматьорски спорт е мост към професионалния, че скаутите следят и така наречения махленски спорт, за да набират таланти за професионалните клубове. А в България в момента почти няма спортни училища. В цялата страна те са точно... 17. В София те наброяват всичко на всичко четири.

Някой ще каже – всичко това е работа на частния сектор, към който принадлежи и самата „Каменица Фен Купа“. И да, и не. Частният сектор може да помага, но не може да реши генерално проблема. Както частните училища не могат да решат проблема с обидно ниското ниво на образованието в България. А между него и спорта има доста допирни точки, дори може да се каже, че (масовият) спорт е вид образование – добре е да го практикуваш още като млад, защото те учи на много неща, също както и училището.

Между другото, всеки гол, отбелязан на „Каменица Фен Купа“, ще налива по левче в специалната касичка на турнира, като след неговия край парите ще бъдат вложени в нови терени, топки, екипи – неща от този сорт. Да кажем, че на „Каменица Фен Купа“ бъдат отбелязани 5 хил. гола. Или, нека бъдем оптимисти – 10 хиляди! Това са десет хиляди лева за българския футбол – аматьорски или професионален. Извинявайте, но това е капка в морето, или – нека използваме „бирена“ метафора – шишенце бира на фона на цялата продукция, която излиза от фабриките на „Каменица“ в страната. Или все едно след финала на световното в Бразилия това лято организаторът на мондиала да излезе на сцената, да грабне микрофона и да каже, че ще се тегли томбола с всичките 100 хил. зрители по трибуните на „Маракана“ и печелившият ще получи... бутилка бразилска бира. Наздраве!

Наздраве и на всички участници и зрители на 12-ото издание на „Каменица Фен Купа“. И нека следващото, 13-о издание на турнира се окаже фатално, но в добрия смисъл!