Бившата първа дама на Франция Сесилия Атиас пристигна в сряда вечерта на частна визита у нас.

Целта на посещението й е да се срещне с петте български медсестри, осъдени три пъти на смърт в Либия, но освободени след намесата на Европейския съюз. Сънародничките ни бяха докарани в България лично от Сесилия Атиас, която тогава носеше фамилията Саркози. Тя отиде до Триполи със самолета на френския президент и води дълги и уморителни разговори с Муамар Кадафи.

Петте несправедливо осъдени българки от режима на Кадафи - Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло, Снежана Димитрова, Нася Стойчева и Кристияна Вълчева, искат лично да благодарят на Сесилия Атиас на българска земя.

"С много вълнение очаквам и аз да се срещна с тях. Не съм ги виждала оттогава. След кацането на самолета в София предпочетох да ги оставя в прегръдките на техните близки и да се оттегля, отлетях набързо. И сега очаквам тази среща с радостно вълнение. Благодаря ви за поканата да дойда в София" заяви г-жа Атиас в интервю за "Радио България".

Посещението на Сесилия Атиас се е планирало месеци наред, но по изричното желание на бившата френска първа дама  медиите не бяха информирани доскоро.

"Чакам срещата със Сесилия от седем години! Много пъти се организираха някакви срещи, но нещо ставаше и се разминавахме", казва Валя Червеняшка.

Сред малкото публични детайли около освобождаването на медиците е, че за 14 дни Сесилия два пъти посещава Триполи. Престоят й продължава съответно 20 и 45 часа. Личната си тактика за първата среща с Кадафи тя описва с думите "Изненадай го, поеми играта в свои ръце”. Ето защо му казва в очите: "Не се приближавайте толкова близо до мен", което по нейните спомени го е стъписало.

В личен план, по-малко от 2 месеца след освобождаването на медиците, животът на Сесилия се преобръща. Следва развод със Саркози идва и нов брак - с бизнесмена Ричард Атия. В момента бившата първа дама на Франция управлява фондация за помощ на жените по света.