Министърът на здравеопазването Таня Андреева се зарече, че пациенти няма да бъдат връщани от болниците заради новия метод, по който ще се заплаща на лечебните заведения. Той предвижда болниците да получават прогнозни бюджети от касата месец за месец и събуди доста негативни реакции.

"Не мисля, че се създават предпоставки да бъдат връщани пациенти. Да си спомним в края на миналата година в какъв тежък дефицит беше за финансиране на дейности касата и въпреки това не се стигна до връщане на пациенти. Намери се начин дейността на лечебните заведения да бъде изплатена изцяло. Включително имаше и такива лечебни заведения, които бяха изработили повече от 100% от лимитите, които бяха планирани в бюджета за миналата година", обясни тя пред Нова тв. 

Пациентите няма да бъдат ощетени, но вероятно ще бъде по-трудно за директорите на болниците да си планират разходите. Ще й бъде трудно и на здравната каса, защото тя се поема на ръчно управление, каза Андреева.

Големият проблем според здравната министърка е, че пакетите за здравни услуги в различните специалности, не са правилно остойностени. Има някои като в кардиологията, гастроентерологията, онкологията, които са надценени. Други като педиатрията, акушерството и гинекологията, инфекциозните болести, хирургията, са в обратната позиция. "Лека по лека ще вървим към един по-нормален модел на остойностяване", обеща Андреева.

Тя коментира и проблема с липсата на специалисти в комисиите за ТЕЛК. На много места в страната заради недостиг на лекари пациентите са ощетени. Един от най-ярките примери е Бургас, където от месеци не функционира ТЕЛК-а за белодробни заболявания, защото няма кой да работи в него. Андреева обеща, че има решение на този проблем.

Готвят се законодателни промени, според които ще отпаднат ограниченията лекарите от ТЕЛК да нямат друга практика. Така според здравната министърка ще се преодолее проблема с липсващите кадри за комисиите. До 10 дни проектът за тези промени трябва да влезе в парламента, обеща тя.