Японецът Кей Нишикои продължава да блести на кортовете в Маями. 24-годишният японец отстрани Григор Димитров на осминафиналите на турнира от сериите Мастърс 1000, а само ден по-късно взе скалпа и на Давид Ферер, след отразени 4 мачбола. Вчера обаче младокът постигна нещо още по-значимо - впечатляващ обрат срещу Роджър Федерер (3-6, 7-5, 6-4 ), като по този начин се класира за втори път в кариерата си за полуфиналите на турнир от такова ниво.

Това е втора победа на Нишикори над Федерер от три мача помежду им и общо 11-и успех над играчи от Топ 10.

Иначе срещата между двамата тенисисти започна вихрено за Маестрото от Швейцария, който реализира ранен пробив и без проблеми затвори първия сет с 6-3 след само 34 минути игра. Втората част отново започна с превес за швейцареца, който поведе с пробив и 4-3, но въпреки това допусна пълен обрат. Нишикори проби цели три пъти бившия № 1 в света и изравни сетовете след 7:5. В третия решителен сет японецът запази хладнокръвие във важните моменти, а при 5-4 притисна съперника си от ретур, повеждайки с 0-40. Федерер отрази първите два мачбола, но при третия Нишикори бе безгрешен и заслужено се класира за полуфиналите на турнира.

За място на финал Нишикори ще се бори със световния №2 Новак Джокович, който на четвъртфиналите отстрани Анди Мъри. Швейцарецът се намира в катастрофална серия от загуби от играчи в топ 10, като не е побеждавал никой от челната десетка от Уимбълдън насам.

Нишикори и Джокович имат два официални двубоя помежду си, като са си разменили по една победа. Сърбинът спечели на клей "Ролан Гарос" през 2010-а, а Кей на хард в Базел през 2011г.