Причините за смъртта на руския милиардер Борис Березовски трябва да бъдат официално съобщени днес. Богаташът почина на 23 март м.г. в имението си край Лондон. Той бе намерен с увит шал около врата. Това веднага доведе до версията за самоубийство.

Обаче никой още не е отхвърлил и тезата за възможно убийство. Днес съдебният следовател Питър Бедфорд се очаква да обяви била ли е смъртта на олигарха насилствена, извършено ли е престъпление, има ли уличаващи доказателства за определени лица и т.н. 

В началото на следствието ключови свидетели разказваха, че най-вероятно Березовски се е самоубил. Той много говорел на тази тема месеци преди да бъде открит трупа му. А и по тялото не бяха намерени никакви следи от насилие, инжекции и т.н.

Д-р Джон Покок, който първи е огледал тялото, заяви пред разследващите органи, че не е имало следи от борба, а причината за смъртта според него е удушаване като при обесване. Телохранителят Ави Навам сподели, че началникът му непрекъснато говорел за самоубийство. По неговите думи Березовски бил много разстроен от загубеното дело срещу друг руски милиардер - Роман Абрамович и тежко преживявал факта, че е разорен. Информацията за фалит на руснака бе потвърдена и от неговия помощник Михаил Котлик. Той свидетелства още, че девет дни преди смъртта му, Березовски е променил завещанието си.