Що за човек е българският геймър и кои са неговите предпочитани игри и устройства? Изследване на Intel "Профилът на българския геймър", в което са анкетирани 302 пълнолетни геймъри, хвърля светлина върху тази митична фигура.

Според проучването 71,9% от попадналите в извадката почитатели на видеоигрите са на възраст между 18 и 23 години. Увлечението е сериозно - близо 60% твърдят, че играят в продължение на над 10 години. Една трета от геймърите отделят по над 5 часа на ден в игри, като за половината от тях това става както през деня, така и през нощта. Повечето - 88% от геймърите, са мъже. 

А какви са предпочитанията им към жанрове и заглавия?

Около 75% казват, че предпочитат ролеви игри, докато 18% си падат по стратегиите. Любимите заглавия са Dragon Age (на 31,1% от анкетираните), Assassin's Creed (20,5%) и League of Legends (18,2%). Една трета от геймърите се придържат само към една игра, но мнозинството - 41,1%, въртят по две различни заглавия.

А какви са предпочитаните от тях машини?

Повечето от тях залагат на персоналните компютри, но много голяма част залагат и на лаптопите, както и на хибридни устройства - преносими компютри със сензорен дисплей.