„Малко по малко, той става все по-добър. За нас Бербатов е много важен играч и той го доказва с играта си. Той има договор до лятото, но мисля, че иска да остане. И аз искам да остане“, каза треньорът на „Монако“ Клаудио Раниери след мача на „монегаските“ с „Ланс“ вчера (6:0), в който българинът вкара гол и записа асистенция. И вече има 4 попадения в 7 мача за отбора от кралството.

Медиите във Франция не пропускат да похвалят нападателя. Вестник „Екип“ акцентира върху желанието за игра на Бербо, а „Фигаро“ посочва умението на българина да се пласира в наказателното поле.

Самият Бербатов заяви наскоро: „Направих правилния избор, като преминах в „Монако“. Чувствам се щастлив тук.“

А всичко изглеждаше загубено за 33-годишния благоевградчанин. След успешния първи сезон (2012/13) във „Фулъм“, в който той отбеляза 15 гола в 35 мача, стана голмайстор и играч на сезона на отбора, последва сериозен спад – 18 срещи и едва 5 попадения в първата половина на настоящата кампания. А стабилният „Фулъм“ от преди година се превърна в слабак, закотвен за дъното на Висшата лига.

И така, Бербо и неговият мениджър Емил Данчев предприеха доста изненадващ и рискован ход – трансфер в амбициозния и пълен със звезди „Монако“.

Ново първенство, нова обстановка, нов отбор, изграден от силни играчи, и на фона на всичко това - „мързеливецът“, мудният „художник“ на терена, "залязващият" Димитър Бербатов. Оптимистите не бяха много, преобладаващите мнения - от сорта на: "Бербатов играе последните мачове в кариерата си, няма шанс в „Монако“, това е последният пристан в дългата му одисея.

Всъщност последното твърдение е вярно. „Монако“ наистина може да се окаже последният отбор в кариерата на Бербатов, но завършекът ще е с финес. Точно като докосването, пасовете и головете на нападателя.

За песимизма в началото говори и продължителността на договора – едва до края на сезона, тоест четири месеца. И двете страни не искаха да рискуват, ситуацията бе сложна, Бербатов си търсеше отбор, за който просто да рита, а отборът си търсеше временен заместник на звездата Радамел Фалкао – един от най-добрите нападатели в света. Сега „Монако“ намери не просто заместител на най-големия си играч, а Бербатов – клуб, за който не просто да рита, а да го прави добре, а догодина – и в Шампионската лига.

Изненадите винаги са приятни, когато са малко очаквани.

Но ключът към успеха се крие в това, че Бербатов бе разбран в „Монако“. Българинът е много особен играч, тип единак извън терена и тип отборен играч на него. Но отборен играч, който иска останалите да се нагодят към неговия стил, а не обратното, което е по-често срещано, а и по-нормално.

Именно тази... особеност на голаджията му попречи да разгърне пълния си потенциал в „Манчестър Юнайтед“, където всичко бе подчинено на динамичния, агресивен, адаптивен стил на сър Алекс Фъргюсън. Бербатов просто не успя да спечели феновете в изявите си на „Олд Трафорд“, въпреки че имаше звездни моменти, като магическият пас срещу „Уест Хем“, хеттрикът срещу кръвния враг „Ливърпул“, петте гола срещу „Блекбърн“... Привържениците на „черените дяволи“ обичат друг вид играчи – тип Уейн Рууни, Райън Гигс, Рой Кийн. Просто не се получи.

Самият играч казва за себе си: „Аз съм спокоен човек. И стилът ми на игра е такъв и не мога да го променя.“

Бербатов успя в „Леверкузен“, където бе звездата на отбора години наред, както и в „Тотнъм“, където само за два сезона остави ярка следа, стана играч на годината за „шпорите“, влезе в единайсеторката на сезона във Висшата лига. Тоест бе разбран, бе използван най-правилно. Същото се случва и в „Монако“, който и като клуб, и като град допада много на артистичната натура на българина.

Стадион „Луи II” в кралството възроди кариерата на Бербатов, който дори на 33 години доказа, че има още какво да даде на големия футбол.

 

*  Bienvenue à Monaco, Berbo - Добре дошъл в Монако, Бербо (от фр. език).