Красен Кралев обяви пред Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, че спортното министерство е предприело мащабни инвестиции на стойност близо 35 милиона лева в съоръжения от национално значение.

Освен обявените в публичното пространство средства за модернизацията на стадион „Васил Левски” (към 900 хиляди лева) ще бъдат дадени средства за обновяване и реконструиране още на Зимния дворец на спорта, залите „Фестивална” и зала „София”.

„За да отговорим на нарасналите изисквания на нашите клиенти, да повишим качеството на предлаганите услуги и в същото време спортните съоръжения да бъдат модерни, атрактивни, сигурни и безопасни, направихме щателен преглед и анализ на техническото състояние на базата, каза министърът. - Спешно предприехме мерки за подобряване на спортната инфраструктура и модернизацията на стадиона и затвърждаването му като обект с национално значение. След проведена открита процедура по ЗОП започна реконструкцията на тревния терен, включваща цялостна подмяна на поливната система и тревната настилка.” 

Министърът информира депутатите, че ще бъде закупено ново информационно табло, ще се отстранят дилатационните фуги по трибуните и че ще се модернизират системите за пожар и видеонаблюдение на ст. „Васил Левски”. 

„За подобренията на Зимния дворец на спорта се очаква инвестицията да не надхвърли 30 млн. лв., обаща министърът. – Целите, които си поставяме с ремонта, са подобряване на състоянието на сградата чрез ефективна и качествена реконструкция, осигуряване на енергийна ефективност, намаляване на разходите за енергия, отопление на залите и осигуряване на лед за пързалките. Ефективна климатизация, позволяваща едновременно поддържането на качествен лед и същевременно достатъчно висока температура за зрителите. А също така увеличаване броя на седящите места до 3500 седалки и създаване на многофункционалност на залите, за да могат да бъдат използвани и през лятото. В тази връзка ще предвидим подове и настилки за футбол, волейбол, баскетбол и др.” 

Министърът уведоми, че за зала „Фестивална” са направени обследвания по Закона за енергийната ефективност. Съставен е технически паспорт и е извършено архитектурно заснемане и след направените предписания към момента са разработени идейни проекти в частите архитектура, ОВиК, технологичен проект за спортни съоръжения и подготовка на количествено-стойностната сметка за строително-монтажни работи.

Очакванията са инвестицията да бъде в рамките на 4 млн. лв. 

Красен Кралев подчерта, че от 2012 г. спортната зала „София” отново е във владение на Национална спортна база ЕАД и трябва да се превърне в многофункционална за провеждане на различни национални и международни състезания.

„Първата стъпка е изготвеното енергийно обследване и издаването на сертификат за енергийна ефективност. На базата на изготвеното енергийно обследване ще може да се кандидатства по програми за финансиране чрез ЕСКО договор на стойност около 1 100 000 лв.”, посочи министър Кралев.

Той подчерта, че за да се превърне залата в модерно съоръжение, ще бъде направена топлоизолация, подменена дограмата, ще се изгради фотоволтаична инсталация, както и газово стопанство за метан.