Държавата няма представа колко точно са изхарчените средства за интеграция на ромите през последните 15 години, но със сигурност става дума за милиарди левове. Пари за благородната, но все по-непостижима цел са идвали от националния бюджет, международни организации и външни донори. Това става ясно от справка на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

Проблемът с точното изчисление на похарчените суми идва от механизма на разходване на средства по европейските фондове, който не позволява да се установи с пълна точност каква част от парите, отиващи за подобряване на училищната инфраструктура или градската среда, както и за социални дейности, са за представители на ромската общност.

От справката на Министерство на труда и социалната политика е видно, че след присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. средствата, които се отделят за интегриране на ромската общност са значително повече спрямо периода 2000-2006 г.

По предсъединителната програма ФАР в годините преди членството ни в ЕС за интеграция на роми са разходвани над 40 000 000 евро. Други близо 20 000 000 евро, получени като заем от Европейската банка за развитие, са били инвестирани в началото на века за изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик. Някои от тях станаха популярни като "ромските мезонети" и твърде бързо загубиха новия си и приветлив вид.

Стотици милиони евро са разходвани за интегриране на ромската общност по европейските програми след 2007 г. Най-много са средствата, които са предоставени по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и по "Регионално развитие", сочат данните в справката на МТСП. Във връзка с изпълнението на поетите ангажименти по международната инициатива "Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г." Министерство на регионалното развитие и благоустройството е трябвало да инвестира и 1,26 млрд. лева за подобряване на жилищните условия на ромите, но средствата не са били осигурени, става ясно още от справката на Ивайло Калфин.

Показателни за размера на вложеното за интеграция на ромите са няколко примера от направените инвестиции. Само през 2014 г. са изразходвани близо 41 млн. лв. за ремонт на общо 123 училища и детски градини, от които са се възползвали 8382 ромски деца. Парите са осигурени от ОП "Регионално развитие". В стария програмен период по ОП "Развитие на човешките ресурси" са изпълнени 154 проекта по схема "Интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в образователната система", за което са разходвани 22,2 млн. лв. За интегриране на ромската общност отиват и около 10% от бюджетите на две други европейски програми, по които България получава финансиране – Норвежкия финансов механизъм и Българо-швейцарската програма.

По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" през новия програмен период се предвижда за "социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите" да бъдат разходвани около 130 000 000 лв., посочва вицепремиерът и социален министър. Изчисленията показват, че от средствата ще се възползват 19 380 лица от ромски произход, които ще получат подобряване на достъпа до заетост, образование, социални и здравни услуги и възможност за преодоляване на негативните стереотипи.