Лихвите по депозити в българските банки изглежда са на път да изчезнат, показва справка на Клуб Z. Вече не е рядкост дори за годишен влог да получите доста по-малко от 1%.

Според последните статистически данни на БНБ, през април средният лихвен процент по новите депозити в лева е 1,79% годишно. За последната година лихвата е паднала наполовина, след като през април 2014 г. стойността ѝ е била 3,51%. А през юни лихвите са още по-ниски.

Ето какви са актуалните оферти (към 11 юни) за лихви по стандартните срочни депозити. При някои специализирани продукти може да намерите и по-добри условия, но обикновено те се отнасят за влогове с матуритет от 6 месеца до няколко години.

През февруари Клуб Z направи подобна справка с лихвите на същите трезори. Какви са най-големите промени от тогава насам? Най-сериозен е спадът при ТБ "Виктория", която преди 4 месеца даваше 3,78% лихва по своя 12-месечен депозит. В момента доходността е само 1%. Първа инвестиционна банка също е направила сериозна редукция - от 3,5% на 2,1% годишно, ЦКБ е понижила годишната лихва от 3,5% на 2,10%.

Дорбата новина е, че по-ниските лихви по депозитите доведоха и по по-ниски лихви по кредитите.