Първи национален протест на всичките 5 синдикални организации в МВР се очаква в петък, събота и неделя. Организаторите от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) казаха пред Клуб Z, че е взето решение предварително да не се обявява колко участници се очакват, както и чии оставки ще бъдат искани. Хората в униформи обаче ще бъдат "много".

Привеждането на фиксирана възраст за пенсия - 50 години, с 3-годишен гратисен период, възстановяване на всички нива на допълнителните възнаграждения за нощен и специфичен труд, които са получавани до момента, но вече са отрязани, са сред исканията на полицаи и пожарникари.

Униформените изтъкват, че хората, постъпили през 1990-1991 г., са сключили договор с държавата да работят 20 г. , а тя веднъж им е увеличила възрастта за пенсиониране на 25 г., после на 27 г. Социалното министерство иска възрастта да е 52 г. и 10 месеца, да няма гратисен период, а и да расте до 55 г.

Освен това полицаите от 4 г. не са получавани униформи, което е изключително непредставително за държавата, каза преди дни в интервю Галентин Грозев от Синдикален алианс "Сигурност".

Протестните действия започват на 12 юни в 17 ч пред църквата "Св. Седмочисленици" (до МВР), като след 18 ч., когато ще се включат и софийските колеги, които са били на работа, се предвижда шествие.

На 13-и в 13 ч началото пак е пред МВР

В столицата се реорганизира и движението заради протеста. 

От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 13-и се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на превозните средства на участниците в протеста, както следва:

   - при сектор „Б” на Национален стадион „Васил Левски”;

   - на моста пред Национален стадион „Васил Левски”; 

   - на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август”, северозападната част, зад „Света София”; 

   - на ул. „Оборище” между ул. „Г.С.Раковски” и пл. „Св. Александър Невски”.

Шествието на този ден ще тръгне от 14.00 ч по следния маршрут: от сборния пункт по ул. „6-и септември”, наляво по ул. „Ген. Гурко”, ул. „Г.С.Раковски”, ул. „Славянска”, ул. „Дякон Игнатий”, бул. „Цар Освободител”, до пл. „Народно събрание” , ул. „Цар Шишман”, ул. „Ген. Гурко” до Борисовата градина.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението, съобщиха от общината.

В неделя в 8 ч пред сградата на Народното събрание ще бъде поставено началото на символичен палатков лагер. "Полицаи няма да остават на палатки - ще бъде разпъната само една палатка и една шатра", казаха от СФСМВР. Няма краен срок за премахмането им - то ще се случи, когато бъдат изпълнени исканията...

Организаторите вече получиха подкрепа от колегите им от сродни организации от Румъния и Хърватия, които може би ще пратят и свои представители.

Към полицаите се очаква да се присъединят и надзиратели, обединени в Синдиката на служителите в затворите в България. Преди дни правосъдното министерство обяви съкращения на общо 646 щата във всичките си структури.