На пресконференция в Рио де Жанейро легендата на бразилския футбол Зико обяви, че ще се кандидатира за президент на ФИФА. Фамозният №10 бил огорчен от корупционните скандали в централата и считал за свой дълг да поеме поста от Сеп Блатер и да оздрави ФИФА.

Очаква се новият конгрес да бъде в средата на декември, а подготовката му започва отсега. Преди броени дни Сеп Блатер хвърли оставка, но дотогава ще продължи да заема позицията.

"Тежко е да се наблюдава случващото се днес във футбола заради тази корупцията, рече Зико. - Тежката работа на много качествени хора отиде на вятъра. Аз считам за мой дълг да използвам своите опит и знания, за да се опитам да се преборя за поста президент на ФИФА."

Въпреки голямото име шансовете на Зико не се котират високо, тъй като му липсва административен опит. До момента има още няколко заявки, сред които на йорданския принц Али бин Ал Хюсеин, който единствен се опълчи на Блатер на последния конгрес, но се отказа преди балотажа.

Чака се думата на най-големия фаворит - Мишел Платини. Босът на УЕФА няколко пъти и загатвал, че ФИФА му е цел и няма по-подходящ момент да изкачи още едно стъпало във футболната йерархия - най-високото.

Междувременно директорът по комуникациите във ФИФА Валтер де Грегорио подаде оставка днес. Както се казва в официалното съобщение - с "незабавен ефект". Той ще остане консултант на организацията до края на годината.

"Валтер хвърли доста труд за последните четири години и ние сме му благодарни за всичко, което направи за ФИФА", заяви генералният секретар Жером Валк.