Проф. Тодор Танев се накара тази сутрин на Виктор Николаев в студиото на Нова тв защо постоянно си повтарят стария репортаж как се продават матури (може би защото в момента зрелостни изпити няма и няма как да има "нов" репортаж, б.р.).

"Дайте да го решим проблема.... Отпреди часове имаме новина - главен комисар Христо Терзийски, самият шеф на Националната полиция, съобщи, че става дума за административно нарушение, не става дума за изтичане на информация от министерството. Повтарям: от министерството нищо не е излязло! Може други години да е ставало. Това е важно", каза професорът.

Той се аргументира и че преписване винаги е съществувало и че Дейвид Камерън или Меркел, или "може би някой наш политик" също е преписвал на някакъв момент. "С преписването аз не мога да гарантирам, че мога се справя", каза Танев.

Той втори път направи забележка на телевизията и затова, че непрекъснато лансирала и повтаряла думата "изтичане".

"Преписване и изтичане са две различни неща, защото изтичане сугестира, че има канал. А тук става дума извън министерството", даде напътствия професорът.

Като цяло той смята, че е "безмислено да се прави търговийка по този начин" и че в МОН обисляли какви меркси да се вземат. При около 10 000 квестори той предположи, че е възможно 100-тина по някакав начин да са съучаствали с действие или бездействие.

"Ние хванахме досега 84 еднакви работи – абсолютно еднакви. И по видеозаписите много внимателно ще видим какво са правили квесторите. 84 намеква за немалък брой квестори", съгласи се министърът.

Той коментира гимназията в Ардино, която от 7-о място в класцията на всички училища в страната тази година е паднала на 653-о място с това, че МОН е стегнало нещата.

"Със стара дата не работим - недоволства обаче отново министърът срещу излъчените данни. - Направихме каквото трябва точно в Ардино. Има разлика между всеки випуск, но чак такава никога не е имало."

Професорът замалко да се разплаче, като гледаше случая с ученичката с ножа и спора й с преподавател, както и това как майката я защитава, че е нормално да ходи с нож на училище, за да може да се защитава.

Той заговори за триъгълника - семейство-училище-общество.

Това е много хубаво казано, пожелателно - констатира Виктор Николаев.

- Е, добре, как да ви го кажа - реагира министърът

- Ама той е тъпоъгълен този триъгълник - репликира го водещият.

Запитан за ниските заплати в образованието, Танев пак не остана доволен от въпроса:

"Предполагам, че не обвинявате министерството и моя екип в момента, че положението е така? То е наследено."

Той каза, че министерството и лично премиерът търсят начини, но идеята учителите да взимат по 20 заплати при пенсиониране, няма как да стане отведнъж и от тази година.

На въпрос на водещия, че е сред 2-3-мата министри, които постоянно слуховете "отлюспват", уволняват от правителството или са спрягани за оставки, Танев каза:

- Ето от седмици не е говорено за отлюспване! Но вие сега го споменахте и съм сигурен, че утре и друга медия ще го подеме.... С това нещо докъде ще стигне журналистиката, не знам! Има модни тенденции в новините...

- Има модна тенденция да ви критикуват медиите? - попита го Виктор Николаев.

Танев се аргументира, че министрите на здравеопазването и образованието са най-близко до хората, а идват избори, и ако се говори за министъра на туризма, "няма да е толкова интересно".

 

"Решавайте проблемите и не откривайте нови, които не съществуват пътьом – с медиите", пожела му накрая Николаев.