От 14 юни армията остава без доставчици на храна - както за почивните бази на Министерство на отбраната, така и за военните, които участват в мисии, обучения и пр. Става въпрос за около 10 000 души. Причината е в неясно защо забавени процедури за обществени поръчки и в обжалвания. За да не останат военните без порцион обаче от МО са измислили три варианта за справяне със ситуацията, споделиха пред Клуб Z от ведомството на Николай Ненчев. Самият той коментира днес в кулоарите на парламента, че положението е овладяно. Макар и да се оказва, че не е съвсем така.

Вариант № 1 е да се удължат с анекси сегашните договори за доставка. За целта от министерството са изпратили запитване до Агенцията по обществените поръчки (АОП). От МО обаче не се надяват на положителен отговор, тъй като нямало как да обяснят забавянето в обявяването на процедурата за нов доставчик. По закон АОП може да допусне подписване на анекс, но само ако форсмажорни обстоятелства са наложили забавянето. А такива в случая не са на лице.

Вариант № 2 бил на военните да се дават пари вместо храна и те сами да си набавят яденето. Много командири обаче са се обявили против тази опция по няколко причини - първо, не може да се приложи спрямо всички - ако си на учение в Черно море изниква въпросът от кой магазин или ресторант наоколо ще си купиш храна. Второ - тази стара практика помни и инциденти като хранителни натравяния например. 

Вариант № 3 вече се практикувал в МО, в базите на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", т. е. в почивните станции. Министерството пазарувало на едро продукти, но все пак на ниска себестойност, за да не се минава по реда на Закона за обществените поръчки, а готвачите в станциите приготвяли храната. Идеята е тази практика да се приложи,, където е възможно, и за армейците на обучения и мисии.

Засега от МО мислят да комбинират вариант номер две и три. Новата обществена поръчка обаче все още не е обявена и тепърва се изготвя. Ако няма обжалвания, то би трябвало процедурата да отнеме около три месеца.