"Патриотичните идеи са толкова силни в Русия, че на никого няма да се удаде да прекодира нашата страна". Това заяви днес руският президент Владимир Путин по верме на церемония за връчването на държавните награди за постижения в областта на науката и технологиите, литуратурата и изкуствата, както и за хуманитарни дейности. Поводът е Денят на Русия, който се отбелязва на 12 юни. 

Според Путин тези патриотични идеали са толкова дълбоки и силни, че на никого няма да се удаде да прекодира Русия, да я направи в свой формат.

"Не е възможно нас да ни откъснат, отскубнат и изолират от родните корени", каза Путин в патриотичен стил, цитиран от ТАСС.

12 юни е знакова дата в историята на Русия, не пропусна да отбележи президентът. "Преди 25 години с приемането на Декларацията за държавния суверенитет беше положено началото на кардиналните промени в страната. Те засегнаха всички страни на живота, политическото и общественото устройство", добави той като отбеляза, че пътят на радикланите промени е бил драматичен и сложен. 

"Русия не само с чест преодоля трудните изпитания, но за четвърт век извърши успешен преход към демокрация и пазарна икономика и можа да се утвърди като съвременна открита и самостоятелна страна", заключи руският държавен глава.

След края на тържествата за Деня на Русия Путин замина за Баку, за да присъства на откриването на първата европейска олимпиада. Преди няколко дни се завърна от посещение в Италия. Напоследък се наблюдава засилена международна активност на руския президент. Той не отказва външнополитическа покана, явно за да покаже, че не се намира в международна изолация, коментира Би Би Си.