СИМОНА РУСЕВА

Русия и Китай не само са се добрали до секретни документи на Едуард Сноудън, но са успели да ги разчетат. Сензационата информация бе разпространена днес от Би Би Си и “Сънди таймс”. И двете медии се позовават на сигурни източници от британското правителство, вътрешното министерство и тайните служби на Лондон.

Руски експерти са успели да преодолеят защитата на над 1 милион документи. От своя страна Китай също е осъществил достъп до файлове, които съдържат ключова информация за начина на оперативната работа на тайните служби на Великобритания и САЩ.

“Истината е, че сега Русия и Китай разполагат с информация. Сега те знаят как работим”, цитиран е високопоставен британски правителствен източник.

Това е наложило изтеглянето на агенти от “вражески страни”, което пък било удар срещу работата на разузнаването зад граница. “Така се лишаваме от ключови информации”, казал източникът. Благодарение на бързата реакция на Лондон по изтеглянето на разузнавачи, не се е стигнало до тяхното разконспириране и съответно до залавяне.

Централата на МИ6 в Лондон.

Цитиран е и сър Дейвид Олмънд, бивш директор на британската тайна служба GCHQ, според когото разчитането на секрети от Русия и Китай е “огромен стратегически удар, който ще навреди сериозно на Великобритания, САЩ и на партньорите от НАТО”.
Да припомним, че Едуард Сноудън (31 г), работил за ЦРУ в Женева и впоследствие като компютърен специалист за щатското разузнаване Национална агенция за сигурност, през юни на 2013 г. избяга от САЩ с архив от 1,7 милиона секретни документи. Той първо прелетя до Хонконг, където се срещна с двама доверени му журналисти. Сноудън заяви, че им е предал всички документи. Впоследствие той пристигна в Русия. Путин му даде убежище за една година. След изтичането през 2014 г. срокът беше продължен с още 3 години - до края на юли 2017 г.

През 2013 г. започна поредица от публикации по документацията на Сноудън, избухна грандиозен скандал. Тогава стана ясно, че са били следени правителства и парламенти в Европа, но и в света. Дори канцлерката Ангела Меркел от 2001 г. до избухването на скандала през 2013 г. е била подслушвана и то чрез кодирания й мобилен телефон.

Публикациите по разкритията на Сноудън бяха с негово знание. И не само това – единствен той държеше ключа към разчитането на секретната информация. 

Докато САЩ го клеймят като изменник и го дирят с международна заповед за арест, Сноудън е на мнение, че е изпълнил моралния си дълг. Той е целял да се сложи край на тоталното шпиониране на съюзници и на следенето на милиони граждани по електронната им поща.

През октомври 2013 г. той даде интервю за «Ню Йорк таймс». В него Сноудън беше категоричен, че през юни същата година в Хонконг е предал цялата си документация на журналисти. Когато се е отправил към Русия, той не е взел нито един файл, нито дори копия.

«Вероятността руснаци и китайци да се сдобият с каквито и да било документи е нулева. А и няма тайна служба, която да е в състояние да разчете документите», заяви тогава Едуард Сноудън.

Може и да го е вярвал, но сегашните разкрития го опровергават.

«Знаем, че Русия и Китай са получили достъп до документите на Сноудън. Ще са им нужни обаче години наред за анализ и за идентифицирането на цели», заявява сега за «Сънди таймс» служител на британските тайни служби.

Не е изключено самият Сноудън да е предал кода за разшифроване на секретните файлове.