В новата си стратегия, след анексирането на Крим, президентът Барак Обама и лидерите на Европа е изключително важно да отчитат факта, че мирогледът на Путин е основан върху опасни фикции, съветват бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт и бившият американски специален пратеник за Балканите Джим O'Брайън. В обща статия във в. "Вашингтон пост" двамата пишат:

"Чърчил наричаше Русия загадка, обвита в мистерия и разположена дълбоко в мозъка. При управлението на Путин риториката може да се опише като фантазия в главата, оплетена в лъжи. Той може да вярва, че украинците са фашисти, които ще нападнат раснаците, но това не е вярно. Правителството в Киев е достатъчно представително и наблюдателите не намират никакво доказателство, че то ще започне насилие срещу руснаците в страната", коментират двамата известни дипломати.

Най-голямата катастрофа на XX век не беше, както си мисли Путин, разпадането на СССР. А двете световни войни и последвалата половин век диктатура на Москва, както върху собствения си народ, така и върху съседни държави и страни от Източна Европа. Първата война беше резултат от политически грешки и недоразумения. Втората - от лъжи, а авторитаризмът бе налаган с брутална сила. 

Авторите продължават да изследват разминаването между реалността и фикциите на Путин и посочват:

"След краха на съветската империя се възроди надеждата, че Европа ще бъде свободна и единна, а Русия ще бъде част от нея. Но за Путин, този свръхревизионист, Русия е била повече от 20 години оскърбявана, не е могла да разгърне своята мощ и е била поставена в невъзможност да влияе върху развитието или спирането на възхода на други страни. Той говореше на руснаците, не за да ги стимулира да разгърнат потенциала си, а че са жертва и обградени от врагове. Всъщност днес Русия е много по-просперираща, отколкото по време на съветската ера".

Според Олбрайт и О'Брайън лидерът на Русия се опитва да оправдае действията си с онова, което други държави направиха в Косово. Обаче, за да се стигне до интервенцията на Балканите се премина през многостранни контакти, подкрепата и одобрението на много държави, както и от Съвета за сигурност на ООН. И преди военната интеревенция, бяха докрай изчерпани всички дипломатически мерки. Това са фактите, сочат те.

Не трябва лъжите на Путин да бъдат оставени без реакция в пространството. Те трбява да бъдат спрени, призовават авторите и предлагат:

Първо - статутът на териториите, за които претендира Путин, да останат спорни. На Крим да не се оказва никаква международна подкрепа, а неговите бюрократи да не бъдат признати с международен статут. Трябва да се помага на Украйна.

Второ - президентът на САЩ и неговите съюзници ясно да покажат на руските власти и народа на Русия, че страната ще бъде приветствана, ако избере да живее по правилата на международния ред. 

По мнението на авторите Путин играе ролята на арбитър на около 400 т.нар. властимащи, които се облагодетелстват от банките и държавните компании. Затова те трябва да си платят цената и да бъдат подлагани на проверка при преминаване на международна граница, включително и какви авоари притежават.

Трето - най-важното. САЩ и Европа трябва да изградят час по-скоро стратегия за държавите по границата на Русия и да направят много тесни икономическите и социалните връзки между Украйна и Евросъюза.

Пръвата световна война бе последвана от Втората световна война и Студената война. Историята няма да прости на днешните световни управници, ако се стигне до още една Студена война, предупреждават в края на статията дипломатите.