ЛЮКСЕМБУРГ - Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова смята, че трябва да бъдат назначени цигани в полицията. Тя е готова да направи това. Темата е обсъждана по принцип в правителството. Бъчварова отговори на въпроси на Клуб Z по време на съвет на министрите на вътрешните работи на ЕС в Люксембург, който за първи път обсъди предложение на Европейската комисия за преместване на 40 000 нелегални имигранти от Италия и Гърция в другите страни от Съюза в период от две години.

-Какво се случи на днешното заседание?

-Като цяло всички страни изразиха готовността си да следват принципа на солидарност. Единствено някои разминавания имаше по това дали да не се обмисли доброволното прилагане на приемането на бежанци или трябва да стане задължително за всички. По принцип не мога да кажа, че имаше съществени разминавания. По-скоро бяха изразени аргументи за някои детайли, които биха създали трудности в съответните държави. Ние казваме, че въпреки трудностите, които срещаме, сме готови да проявим нашата солидарност, съзнавайки, че Гърция и Италия са в много тежко положение и не изключвайки възможността и ние в мащабите на нашата държава да изпаднем в такава ситуация. Днес беше по-скоро политически разговор – споделяме ли солидарността или някои се разграничават от нея. Как тя ще бъде реализирана, е въпрос на дискусия.

-България също имаше някои бележки по схемата. Какво точно искаме ние?

-Бихме искали да се съобразим с това как се развива миграционната ситуация в отделните държави. Защото референтният период, който е използван при определянето на квотите е 2010 – 2014 година, но в момента ситуацията е много по-различна при нас. Имаме много по-голямо натоварване, което смятаме, че трябва да се отчита и това да бъде един принцип, който да се следва оттук нататък, защото ние не можем да предвидим докъде ще се развие ситуацията на натиск.

-Искаме ли да се отчете фактът, че през 2102 – 2104 година сме имали близо 500% увеличение на нелегалните влизания в страната?

- Ами той е отразен вече в този референтен период (2010 – 2014 година). През 2010-2011 година ние сме имали по-нисък натиск за сметка на 2013 – 2014 година. Но правилата се отнасят за всичка и в крайна сметка са отчетени много повече фактори. Мисля, че успях да подчертая особеностите на българската ситуация и да обърна внимание на факта, че въпреки че това представлява за нас трудност, ние сме готови да се съобразим с този принцип, защото държим да сме лоялен партньор в Европа. Другият нюанс, който изтъкваме, е, че гледаме на тези мерки, които сега се вземат, само като на начало, първа стъпка. Те не са мерки, които ще доведат траен ефект. А трябва да се мисли за това как интеграционната политика да бъде насочена, в какви посоки да се развива, защото, колкото и малко да са в сравнение с други държави хората, които биха били релокирани, преселени тук, ангажиментът ни за интеграция трябва да бъде съобразен с други фактори – безработица, профил, необходим период, в който те да успеят да се интегрират – и да се преценява как това би се отразило като фактор на растежа и на икономическата ситуация.

-Операцията срещу трафикантите на хора в Средиземно море обсъждахте ли?

- Не конкретно. Още в самото начало въпросът беше поставен да се разглежда в общ политически план: подкрепяме ли тази политика или не, и след това да я разработваме.

-България ще участва ли в такава операция?

-Ние нямаме възможност да участваме в такава операция. Можем да се включим с един експерт, който да участва в интервютата при идентифициране на действителния произход на имигрантите.

-Единна ли е управляващата коалиция по отношение на Вашата позиция за миграцията?

-Доколкото на ниво коалиционен, парламентарен формат съм информирала, нашите партньори – да. Нека не забравяме, че решението, което изразих, беше утвърдено от правителството и то е в правомощията на изпълнителната власт.

-Какви според Вас са причините за зачестяващите сблъсъци между цигани и българи у нас?

- Това е един много дълбок проблем. При всички случаи – натрупване на нерешени проблеми в годините и, общо взето – един и същи тип проблеми, свързани с незаконните строежи, с поведението на определени групи по отношение на останалите, незачитане на правилата. В крайна сметка, това , което се опитваме в момента да правим, не просто като конкретен акт, а като политика, е да покажем, че всички съотносими към тия проблеми органи на държавната власт могат да се включат при решаването им.

-Случайно ли според Вас тези сблъсъци съвпадат с протестите на полицаите?

-Не бих искала да спекулирам. Факт е, че съвпаднаха и трябва да се справям с тоя проблем. Нямам някакви необосновани илюзии, че има леки ситуации. Най-важното за мене лично е, че с колегите възможно най-бързо реагираме и с всички сили и ресурси, с които разполагаме. Но в тази политика, и това е моя инициатива, оттук нататък трябва да бъдат включени всички свързани с проблемите ведомства. МВРовладява ситуацията,но не може да реши проблема.

-Трябва ли да има цигани полицаи?

-О, да! Да!

-Как ще стане това?

-Аз обмислям тая възможност. Това е една от формите на интеграция на тая общност. Световната практика е доказала, че там, където има включване в правоохранителни органи на групи, които са с по-висока криминогенност, има положителен ефект.

- В момента има съмнения, че полицаи са в комбина с циганските барони, с босовете по места. Не смятате ли, че ако тези полицаи са цигани, корупцията би станала още по-голяма?

-Не, напротив. Аз мисля, че няма да се спекулира с тези неясни неща в социалните контакти. Разчитам  и вярвам в това, че тези, които биха приели да работят в службите, ще имат своята отговорност. Впечатленията ми са, че там, където постоянно живеещото ромско население трябва да се включи в решаването на проблема, там е по-ефективно. Те самите вземат вътрешни мерки. Проблемът идва от тези хора, които мигрират, незаконно пребивават на едно място, местят се на друго, които са по-външна, чужда част на тези общности. Те създават и вътре в общността проблеми.

-За колко време могат да се подготвят цигани за полицаи?

-Ами шест до девет месеца поне, да го кажем една година.

-Имате ли конкретен план за това?

-Не, нямаме конкретен план. По принцип сме го обсъждали. И в момента имаме конкурси - най-широкомащабните конкурси за полицаи и за гранични полицаи. Не съм проверила има ли роми, които кандидатстват.

-Вие допускате ли, че някой може да режисира тези нападения на скинари и запалянковци?

-Допускам, че в България винаги има такава възможност. Била съм свидетел, но не мога да го твърдя в този момент.