Със 104 гласа на ГЕРБ и ДПС предложенията на Движението за промени в Закона за гражданската регистрация мина на първо четене в парламента днес. Нови точки предвиждаха да се заличат от ЕСГРАОН системата наложените по време на Възродителния процес имена на турски граждани, както и да се възстановят имената на починалите, които не са успели да си ги сменят.

Предложението на ДПС бе гледано заедно с още 4 законопроекта - на БСП, РБ, на Министерски съвет, и още един на Движението. Поради това дискусиите бяха объркани и хаотични.

"За съжаление, в законодателния процес от обществено значение, освен какво се предлага е и кой го предлага. Съображенията, които чухме против, бяха свързани с вносителя, а не с това, което предлага”, коментира Лютви Местан.

В действителност Реформаторският блок нямаха аргументирано изказване против закона, въпреки че половината от техните депутати в залата гласуваха против, а другата половина - "въздържал се".

Патриотичният фронт бяха по-гласовити, но с реплики от типа:

"Това е за да може техните кметове по места да преименуват мохамеданите административно," без пояснение какво всъщност означава това.

Така законопроектът на ДПС мина с гласовете на ГЕРБ, въпреки ясното "против" от БСП, ПФ и част от РБ. Местан подчерта, че иска на второ четене да останат само двете ключови предложения - административно да бъдат възстановени имената на починалите, а за всички останали резултатът да бъде от лична воля, но отново по административен път, а не по съдебен.

Второто предложение на ДПС предвиждаше при регистрация в гражданските регистри да се приема по изключение временен служебен адрес. То бе отхвърлено категорично, с над 100 гласа "против". Предложението касае най-вече ромите, които нямат постоянен адрес.

Законопроектът на БСП, внесен от Мая Манолова и група депутати, бе свързан с ограничения в регистрацията по местожителство, за да се пребори проблема с "вътрешния изборен туризъм", при което масово се "заселват" по документи избиратели в по-малки населени места. Това предложение бе гласувано почти единодушно.

Проектозаконът на Реформаторите засяга същия проблем, но като ограничава колко души могат да бъдат регистрирани на един адрес, защото често десетки и стотици се регистрират в жилище, което едва побира петчленно семейство. Именно обаче при роднини тези правила няма да важат. Този законопроект също мина с лекота, с едва 5 гласа "против" и 142 "за".

Проектът на Министерски съвет, създаден по инициатива и с консултиране на множество неправителствени организации, улеснява документацията при мъртвородено дете, като позволява вместо да се издава акт за раждане и акт за смърт, да се напише "мъртвородено"  акта за раждане, и той да служи като документ при погребение на детето.