"За кожата на един президент".

Така зам.-шефката на Народното събрание и авторка на новия Изборен кодекс Мая Манолова кръсти поправката, която ГЕРБ внесе в закона й. Става въпрос за прословутите квоти в Централната избирателна комисия (ЦИК), за които управляващи, опозиция и президент спорят от седмици насам. Според сегашното разпределение, за което с указ спомогна президентът Росен Плевнелиев, ГЕРБ има седем свои представители в ЦИК, БСП - петима, а ДПС - само двама. Невиждано отдавна съглашателство между ДПС и ГЕРБ обаче роди изменение в кодекса, поискано от опозицията в полза на движението. От ГЕРБ предложиха съставът на ЦИК да бъде плаващ, но с 18-членен състав като на ДПС се полагат трима души.

От "Коалиция за България" пък заявиха, че ще сезират Конституционния съд за указа на Плевнелиев.

"Идеята на ГЕРБ за промяна на състава на ЦИК да бъде кръстена "За кожата на един президент" и да символизира опита на опозицията да спаси кожата на държавния глава Росен Плевнелиев", възмути се днес Манолова в НС, правейки препратка към филма от 80-те "За кожата на едно ченге".

"То обаче няма да спаси Плевнелиев, защото сламката, която му подават, е толкова тънка и крива, че определено ще се скъса и ще го потопи окончателно", продължи с образното говорене депутатката от БСП.

Тя продължи да громи вносителите на поправките. По думите й били толкова неграмотно написани, че и един първокурсник в юридическия факултет би се справил по-добре. Била открила десет грешки в две изречения. В заключение зам.-шефката на НС изрази надежда, че когато се запознаят с предлаганите текстове, от ДПС ще гласуват "против" приемането им.

В отговор депутатът от движението и председател на правната комисия в парламента Четин Казак заяви, че на пръв поглед не вижда драстични проблеми в предложението на ГЕРБ. Независимо, че било на опозицията, то коригирало несправедливост, извършена спрямо ДПС. Казак обаче посочи, че партията му по всяка вероятност ще подкрепи инициативата на БСП за сезиране на КС.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък призова да се престане с атаките по президента и поиска изменението в Изборния кодекс да бъде прието час по-скоро, заплашвайки, че ако това не стане, България ще предизвика хаос в евроизборите в целия ЕС.