"Отвратително меню и ядене", отсякъл френският министър на външната търговия Никол Брик, веднага след официалната вечеря в Елисейския дворцец, дадена в чест на президента на Китай Си Цзинпин. Гадната оценка била изречена в разговор с премиера Жан-Марк Еро. Тв екип просто уловил размяната на реплики с микрофона си и после при монтажа на репортажа били чути скверните думи по адрес на манджата в резиденцията на Франсоа Оланд. Премиерът и жена му обаче не подели гастрономическата тема и се въздържали от коментари за ястията.

Всъщност менюто било точно в унисон с френската гурме култура, твърдят местни сайтове. Антрето било от гъши дроб с трюфели, следвало печено пилешко филе с гарнитура от диви гъби по виенски. Към тях били сервирани и горски картофи. Накрая по френска традиция били сервирани отбрани домашни сирена. Пиршеството завършило със сладолед от шоколад и карамел. 

През цялото време на гостите отпивали отлежали вина от 1997 г. и 1999 г. в съответствие с вида на месото и сирената. Имало и шампанско, реколта 2005 година.

Нищо му няма на менюто и сигурно е било сготвено перфектно, коментират специалисти в кулинарния бранш.

Обаче министърът бил гневен: "В двореца вече не е същото... Трябва да се каже, трябва да се каже. Просто храната беше отвратителна", били думите му, отправени към премиера.

Както си му е реда, главният готвач Гийом Гомес веднага реагирал във фейсбук, обаче бил много сдържан: "С екипа ще продължаваме да готви със същите чувства и ще влагаме същото старание, както досега". Той дори не споменал името на министъра.

 

Дали, за да замажат гафа или просто по протокол, на другата вечер високопоставената китайска делегация била посрещната по царски. Вечерята продължила 2 часа и 20 минути в двореца "Версай". През това време в зала "Трианон" били поднесени 18 вида блюда. Между деликатесите били жабешки бутчета, равиоли с лангустини, омари и печени гълъби. От там все още никакви отзиви не са изтекли в медиите.

Сигурно само Кралят Слънце - Луи XIV, е устроивал подобни пиршества, шегуват се французите, свикнали с грандоманщината на управниците си.