Върховният административен съд отхвърли жалбата на бившия вече ректор на Свищовската академия Теодора Димитрова срещу заповедта на образователния министър Тодор Танев за назначаване на служебен ръководител на висшето училище, съобщава Нова телевизия.

В края на май Общото събрание на академията избра 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор. Във висшето учлище обаче тя се спряга за приближена на Величко Адамов - бивш ректор, скандално известен с връзките си с Красьо Черния, картинята "Танйта вечеря", на която е като Христос, спорните обществени поръчки и още редица нередности.

Пред медията хора от реномираната някога Стопанска академия казаха, че изборът е протекъл под диктовката на оттеглилия се доц. Адамов, а камери на телевизията дори "хванаха" банкет с доцента по повод избирането на проф. Димитрова.  

Две съдебни жалби оспориха легитимността на общото събрание, а по този начин поставиха под въпрос и валидността на избора. Със своя заповед министър Тодор Танев начначи Иван Върбанов за служебен ректор.

Димитрова има право да обжалва решението на съда.