Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев с комсомолски плам се включи в предизборната кампания за евровота. Въпреки че до официалното й начало има още почти цял месец, на дискусията "Социалната алтернатива за Европа", завършилият Сорбоната социалист бе неудържим:

В  момента  оправяме  проблемите,  които  ГЕРБ създадоха  през  2012  година. Най-големият бум на безработица беше именно при това дясно управление. Важното сега е, че лявата  политика  дава  своя  ефект  за  реиндустриализацията.

Реално не е съвсем ясно за каква реиндустриализация говори Стойнев, тъй като данните на Националния статистически институт не показват някакви особено впечатляващи ръстове. Може би министърът визира плановете да се съживят индустриални соцмастодонти като "Химко" и "Кремиковци". Те засега обаче са по-скоро на неизяснен идеен етап. На първия търг за активите на някогашния торов гигант държавата не даде оферта за завода и предстои провеждането на ново наддаване.
 
След това министър Стойнев продължи в същия дух:  

Ние  много  по-рано говорехме за това. Не казвам, че се правят чудеса, но стилът, който въведохме, дава резултат: 1,1% икономически  растеж  за  третото тримесечие, 1,6% - за четвъртото. Европа има нужда от новата визия и от новите приоритети. Считам, че промяната трябва да  се осъществи  на тези избори за една нова лява Европа, насочена към индустрията, работните места, образованието инай-вече към новите технологии. Искаме България да има силна индустрия, която да  създава  работни места. Затова започваме да градим промишленост, базирана на модерни технологии и иновации. От нас се иска да създадем добри условия, за да можем да привлечем  повече инвеститори, каза Стойнев.

После министърът веднага уточни, че е изключително важно да се привличат коректни инвеститори, които да спазват законите на страната.

По този начин той индиректно жегна за пореден път трите ЕРП-та. Вече на няколко пъти Стойнев коментира, че австрийската ЕВН и чешките ЧЕЗ и Енерго-ПРО не спазват българското законодателство, отказвайки да платят на НЕК стотици милиони левове.