БРЮКСЕЛ--Новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг е норвежки лейбърист, който като млад е протестирал срещу войната на САЩ във Виетнам и е замерял американското посолство в Осло с камъни.
В два мандата като премиер на богатата на нефт и сьомга скандинавска страна икономистът Столтенберг я нареди на първо място в НАТО по отбранителни разходи на глава от населението и направи много за модернизацията на въоръжените й сили.

В дипломатическите си постижения има споразумение от 2010 година с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за подялба на спорна зона от 175 000 квадратни километра в Баренцово море. 

Столтенберг е един от водещите световни радетели за намаляване на въглеродните емисии и за опазване на тропическите гори.
Той е сред политиците настоявали по време на световната икономическа и финансова криза за уравновесяване на политиките на бюджетна строгост със стимули за растежа, заетостта на  и иновациите. Норвегия излезе от кризата с най-ниското ниво на безработица в Европа.

Столтенберг служи като министър-председател от 2000 до 2001 година и след това от 2005 до 2013 година. Преди това е министър на търговията и енергетиката и на финансите в кабинетите на Гру Харлем Брундтланд  /1993-1996 година/ и на Торбьорн Ягланд /1996-1997 година/. 

След криза в партията и изборни загуби успява да я оглави и да я върне на власт през 2005 година в коалиция със зелените. Тежък момент в управлението му е гибелта на 77 души в столицата и близкия остров Ютьойя от ръцете на масовия убиец Андеш Брайвик на 22 юли 2011 година.
В ранната си кариера след 1979 година Столтенберг работи за кратко време като журналист, после е младежки профсъюзен лидер и шеф в статистиката. До 1990 година има връзка с руска дипломатка, но спира да се вижда с нея, след като норвежките служби го информират, че тя го разработва за КГБ. Кодовото му име е била Стеклов.

Роден на 16 март 1959 година, Столтенберг семейно приндалежи към политическия елит на страната си. Баща му Торвалд Столтенберг е бил министър на отбраната и външните работи, посланик в ООН, върховен представител на ООН  по бежанците, специален представител на  генералния секретар на ООН в бивша Югославия през 1993 година. Старият Столтенберг служи от 1960 до 1963 година като посланик на страната си в Белград, където синът му прекарва част от ранното си детство. Майка му Карин Столтенберг, генетик по специалност, е работила като държавен секретар в ред правителства.

Йенс Столтенберг има колоритно  присъствие в медиите на страната си, включително с личния си живот. През август 2013 година той обявава във „Фейсбук“, че един следобед работил инкогнито като шофьор на такси в Осло, за да чуе какво мислят наистина хората. Приключението е записано със скрита камера и включено в предизборната кампания на Партията на труда, но по-късно се оказва, че пет от общо 14-те записани клиенти са били платени актьори.

През декември 2011 година Столтенберг отбелязва 100 години откакто сънародникът му Роалд Амундсен стига до Южния полюс, като отива в Антарктика и повтаря прехода.

Женен е за дипломатка, синът му учи китайски в Шанхай, а дъщеря му – пеене в Копенхаген.

Голямата му сестра Камила, която го увлича в политиката, като млада членува в марксистко-ленинска група на име „Червена младеж“. Днес  се занимава с медицински изследвания. Малката му сестра Нини става медийна героиня с борбата си да се отърве от хероинова зависимост.