Дори понякога да краде, Владимир Путин го прави за народа.

До това гениално прозрение е стигнал руски абитуриент, пише Нюз.Ру. Цитатът е само един от бисерите от тазгодишната матура по обществознание, каквато полагат зрелостниците в страната. Известни са с абревиатурата ЕГЭ, която на български се превежда като ЕДИ - единен държавен изпит.

Бисерите са публикувани от Сергей Шмидт - член на Изпитната комисия в сибирския град Иркутск.

Ето целия цитат за Путин и кражбиге:

"Нашият кмет караше пиян скъпа кола. Обявяваше гладна стачка, когато му отнемаха книжката. Избяга от града с държавни пари. Арестуваха го в хотелска стая с непълнолетна. Путин е друга работа. Той, дори понякога да краде, го прави за народа."

Една от темите на матурата по обществознание била „Путин и руската външна политика“.

"Детство му не било охолно. След като пораснал, той отишъл да отбива военната си служба. За да бие хулиганите, усвоил самбото. Благодарение на упоритите занимания със спорт издал книга за хватките в самбото. След перестройката издигнал кандидатурата си за поста президент на Русия и получил положителен отговор." Такова сбито описание на президентската биография е дадено от един от зрелостниците.

"Най-важните хора на Земята сега са Путин и Стив Джобс", категорично заявява друг младеж. Нюз.Ру обаче не дава подробности какви са основанията за сравнението между кремълския господар и покойния основател на "Епъл".

Разбира се, руският президент е и благороден, стига да пожелае. "Не трябва да смятаме, че Путин е безпощаден. Нали прости на тигърчето, когато то го ухапа по ръката."

И така, стигаме до горещата тема с Крим.

"Заради Крим Путин може и да откъсне главата на Обама", смята ученик, размишляващ върху външната политика на страната.

"Крим е необходим на Русия в случай на охлаждане", гласи друго съчинение. Става дума за охлаждане на отношенията между Русия и Запада заради анексирането на принадлежащия на Украйна полуостров.

А какви са украинците? Ето какви са според поредния цитиран бисер:

"Единствените украинци, които познавам, са съседите ми, те със сигурност не са фашисти, дори не ядат сланина." Сланината е националното украинско лакомство. В Русия обаче са я обявили за своя, с което гневят украинците. След избухването на конфликта пък редовно в руските медии човек може да прочете, че "украинските фашисти нагъват сланина".

А фашисти в Русия е имало още през XVIII век. Така поне излиза от едно от творенията на абитуриентите. "От Петруша искаха да направят истински войник, който да не се страхува да се изправи срещу фашистите." Само че Петруша е не друг, а Пьотр Гриньов - главният герой на романа "Капитанската дъщеря" на Александър Пушкин, написан през 1836 г. Действието на творбата се развива по време на Селската война в Царска Русия през 1773-1775 г.

Руските зрелостници можели да избират и да пишат за изтъкнати личности от миналото. Тук бисерите са от друга величина.

"Император Петър I например изкарал курсове по корабостроене в Холандия. Гледаш го - император, а какъв стремеж към самопознание!"

"Някои философи смятали, че държавата е инструмент за обиране на народа. За такива работи държавата им отсичала главите и ги изплащала в Сибир да строят пътища."

"Когато Хитлер бил малко момче, не му идвали злини наум."

"Ленин прекрачил в миналото, но бързо умрял. Без него работите на комунистите не потръгнали, затова те били принудени да се обърнат към Сталин. Сталин убил много комунисти, но поставил оцелелите на правилните места. Така спечелили войната, изпратили Гагарин в Космоса и поставили на мястото й дори Америка."

Макар да убил много комунисти, Сталин поставил оцелелите на правилните места.

"Сталин се обърнал към народа и обещал да трепе Хитлер дори на Луната."

"Как правилно да се печелят пари описва в книгата си „Капитал“ известният бизнесмен от ХХ век Карл Маркс."

Карл Маркс, известен бизнесмен от ХХ век.