Двукратният носител на Оскар, 61-годишният Джеймс Хорнър, създал музиката за три от филмите на Джеймс Камерън (сред които „Титаник“), два от серията „Стар Трек“ и класики като „Красив ум“, „Поле на мечтите“ и „Аполо 13“ , е загинал в самолетна катастрофа близо до американския град Санта Барбара в понеделник. За смъртта му потвърди асистентката му Силвия Патрисия.

Хорнър е пилотирал малък самолет, когато по все още неизяснени причини се е разбил в отдалечен район на около 90 километра северно от Санта Барбара. По-рано американски информационни агенции съобщиха, че малък летателен апарат, регистриран на името на композитора, е катастрофирал, но самоличността на пилота не бе изяснена.

За работата си през 1997 г. по спечелилия Оскар за най-добър филм „Титаник“ на режисьора Джеймс Камерън, Хорнър получи две статуетки на Американската филмова академия – за оригинален саундтрак и за песен – My Heart Will Go On, в изпълнение на Селин Дион. Творбите на композитора по филма са продадени в над 27 милиона копия по цял свят.

С Камерън Хорнър е работил още по други два блокбъстъра – „Извънземното“ (1986) и „Аватар“ (2009), който и до момента е най-печелившият филм за всички времена. Дуото е работило заедно и по продълженията на „Аватар“, които все още не са представени.

"Работата ми е да се уверя, че на всеки ъгъл от филма публиката има нещо, което да почувства със сърцето си," казва Хорнър в свое интервю през 2009 г. "Когато губим персонаж, когато някой печели, някой губи, когато някой изчезне, аз следя постоянно какво трябва да изпита сърцето. Това е основната ми роля.“

Джеймс Хорнър има общо 10 номинации за Оскар, сред които за работата си по други два носителя на наградата за най-добър филм – „Смело сърце“ (1995) и „Красив ум“ (2001). Той е на крачка от приза още с илмите „Американска приказка“ (1986), „Поле на мечтите“ (1989), „Аполо 13“ (1995) и „Къща от пясък и мъгла“ (2003).

Площад Славейков