Как да бъде интерпретирана думата "негър", произнесена не от кого да е, а от самия чернокож президент на САЩ Барак Обама?

Този въпрос вълнува вече трети ден поред американските медии. Причината е, че той произнесе смятаната за обидна и пренебрежителна дума nigger. На български тя би могла да бъде преведена "чернилка".

"Расизмът. Не сме се излекували. И не става дума само за това, че не е любезно да кажеш "негър" пред хора. Не мерим по това дали има още расизъм или не. Не става дума само за дискриминация. Обществото не е изкоренило напълно все още това, което е станало преди 200-300 години."

Това заяви Обама в интервю за известния американски комик Марк Марън в радиопредаване по интернет. То бе по повод разстрела на девет чернокожи, извършено от бял расист миналата седмица в църква в град Чарлстън, щата Южна Каролина.

Американските медии се намериха в небрано лозе. Много от тях до последно бяха разколебани дали да пуснат думата nigger или да я "заглушат" по някакъв начин.

Телевизиите "Фокс нюз" и Ен Би Си коментираха начина на изразяване на Обама, но в новинарските си емисии заглушиха думата.

Си Ен Ен първоначално направи същото, но след това ръководството на медията реши да пусне Обама без монтаж. Това обаче бе направено само в пълния контекст на изказването, но не и в "хедлайна" - заглавието на новината.

Според заглавието на Си Ен Ен президентът използвал думата с Н.

В. "Ню Йорк таймс" се осмели да отпечата думата.

"Ню Йорк таймс" се осмели да цитира думата.

Специализираното издание "Политико" я прикри със звездички.

Някои медии пък промениха съобщенията си "в движение". Агенция Асошиейтед прес изписа думата в новината си, но чак при второто й съобщаване с подробности. В първоначалния вариант бяха използвани термините "думата с Н" и "расистки епитет".

В понеделник вечер Си Би Ес, Блумбърг и Си Ен Ен не заглушиха думата, когато пуснаха аудиозаписа на Обама. Обичайната практика е аудиторията да бъде предпазвана от термини като "думата с Н".

В. "Ю Ес Ей тудей" и други медии използваха "н-----р".

Белият дом от своя страна се опита да замаже коментара. Говорителят Джош Ърнест заяви, че Обама използва "думата с Н" десетина пъти в мемоарите си "Спомени за моя баща".