След като стана първият филм в историята, спечелил над 500 милиона долара приходи още в дебютния си уикенд, „Джурасик свят“ покори още един рекорд – за най-бързо надхвърляне на сумата от 1 милиард долара в боксофиса. С успеха на динозавърския хит по всичко личи и че 2015-а ще е най-печелившата година за Холивуд за всички времена.

Сайтът „Боксофис Моджо“ съобщава, че към 21 юни „Джурасик свят“ е натрупал в касите 987,2 милиона долара в световен мащаб. Няколко уважавани холивудски агенции обаче съобщиха, че във вторник е била надскочена чертата от първия милиард за филма. Така заглавието става общо третото за годината, което надхвърля тази летва – след „Бързи и яростни 7“ и „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“. Последният филм на Пол Уокър дори държеше рекорда за най-бързо спечелен 1 милиард – в края на третия си уикенд от премиерата. В крайна сметка филмът за уличните гонки затвори касите си при 1,51 милиарда долара.

„Джурасик свят“ обаче е все още „млад“ – едва на два уикенда е, но по всичко личи, че ще стигне много по-далеч. Експертите очакват до две седмици заглавието да задмине „Бързи и яростни 7“ и да стане четвъртият най-печеливш филм в историята. На „Джурасик свят“ се дават дори шансове да атакува първите две позиции в класацията – „Титаник“ (2,186 милиарда) и „Аватар“ (2,788 млрд.).

Крис Прат с лекота изпревари Вин Дизел и Пол Уокър в боксофиса.

Филмът се радва на голям брой зрители, които го гледат по повече от един път, рекламата от уста на уста е впечатляваща, а ревютата в медиите – предимно ласкави. Така че възходът в боксофиса изглежда тепърва предстои.

През изминалия уикенд „Джурасик свят“ постави и два други рекорда – за най-бързо спечелване на 400 милиона долара от пазара в Северна Америка (побеждавайки първия „Отмъстителите“ от 2012-а) и за най-силен втори уикенд след премиерата за Северна Америка (със 106,6 млн. долара, отново срещу „Отмъстителите“).

Донякъде неочакваният успех на заглавието означава, че Холивуд вече се оглежда за рекордни печалби през 2015 г. – в настоящия момент приходите от билети са вече 5,214 милиарда долара, което е ръст с 6,2% спрямо същия период през миналата година.

Не трябва да се забравя и че през декември се задава премиерата на новия „Междузвездни войни“, очакван с огромен интерес от милионите почитатели на сагата по цял свят…

Площад Славейков