Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, които дават възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да удължи със срок до един месец действието на стария регулаторен период, който приключва на 30 юни.

Промените  бяха приети на първо четене от 126 депутати от всички парламентарни групи с изключените на БСП, които гласуваха "против" и "въздържал се". Веднага след това текстовете на  мораториума бяха подложени на окончателно одобрение от парламента.

Още във вторник това предложение бе прието на заседание на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР. Въвеждането на своеобразен мораториум върху цените на тока бе поискано от бизнеса, който остро протестира срещу новия ценови модел, който щял да натовари много производителите у нас. 

Отлагането ще даде възможност да бъде приета наредбата за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници. Освен това се очаква да бъдат предприети спешни действия за свиване на разходите в държавните енергийни дружества. Третата мярка, която ще трябва да се реализира по време на едномесечния мораториум са проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция във ВЕИ дружествата, от които се очакват резултати до няколко седмици.

Дали срокът на действия на стария ценови модел да бъде удължен с един месец зависи от решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, която ще се произнесе утре.