Българският министър-председател Бойко Борисов не е съгласен с британския вестник „Таймс“, който наскоро го определи като „евроскептик“.

В приложение за опита на премиер Дейвид Камерън да предоговори отношенията та страната си с ЕС авторитетното издание помества графика на евентуалните му съюзници и противници. Борисов е в групата на „неутралните“, но е класифициран като „евроскептик“ т.е. близък до възгледите на Консервативната партия на Камерън.

„Таймс“ го определя като „консерватор“ и го поставя в една компания с колегите му Матео Ренци (Италия), Роберт Фицо (Словакия), които са социалдемократи, и Юха Сипила (Финландия), който е либерал. Изданието уточнява, че Борисов е чувствителен по темата за свободата на движението в ЕС, която Камерън иска да ограничи с оглед на трудовата миграция от по-бедните към по-богатите страни на съюза.

„Като са „Таймс“, не означава, че са най-компетентните“, коментира днес по този повод Борисов. „България е от малкото държави, в които сме еврооптимисти, защото над 70 процента от парите, които харчи държавата, са от европейските фондове“.

Въпреки еврооптимизма си обаче българският премиер съобщи, че правителството му няма да бърза да вкарва страната в Еврозоната.

„Ние запазваме амбицията, но докато не се дисциплинират държавите в Еврозоната, не виждам смисъл да бързаме толкова“, каза той. „Ако бяхме сега в Еврозоната, ние също щяхме да даваме пари за Гърция, да ги подкрепяме. И по-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично“.

Борисов каза, че не страхува от изолация на страната ни, когато през идните десет години Еврозоната още по-дълбоко се интегрира със собствен бюджет, финансово министерство и политически съюз. Вчера лидерите бяха запознати с доклад на шефовете на европейските институции по темата, който на практика чертае пътя към ЕС „на две скорости“ – ядро от страни в Еврозоната и периферия извън нея. Страната ни няма да е зле и в периферията, смята Борисов.

„България в момента е много атрактивна не само с политическата и финансовата си стабилност, а и в региона като място за инвестиции“, каза той.