Уникален скандал се разигра в ефира на Нова тв в предаването Дикoff. Водещият Сашо Диков прекъсна разговора си с бизнесмена Иво Прокопиев, за да му прочете нецензурен SMS, изпратен на неговия телефон от лидера на "България без цензура" Николай Бареков:

Ужасно жалък мазник си на този мръсник в студиото. Фелацио след фелацио, срам и за най-древната професия, прочете Диков съобщението и после се обърна в ефир към бившия журналист, а сега политик:

Обръщам се към него, за този красавец-умник. Най-после се престраши да дойдеш и да отговориш на въпросите. И стига си се изсулвал при легендите. Ела и честно отговори откъде са ти парите и откъде са парите на твойте 25-годишни сътруднички и не се прави на улав и пред "Сега" и пред моите въпроси. Точка по темата. Всяка наглост и нахалство бареково, дори на Бареков, трябва да има според мен някаква граница.

Според мен трябва да бъде игнориран. Той е всъщност един имитатор, той се бори за обратното на това, което казва. И колкото повече стои в медиите, всички му помагат да постигне отровата, която иска да пусне над обществото, коментира Иво Прокопиев.

„Няма какво да коментирам, тази изцепка, този етюд, това е показателно само по себе си“, така лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков коментира пред няколко сайта разигралият се скандал в студиото на Сашо Диков.

Преди това Диков и Прокопиев разговаряха за делата, които последният спечели на първа инстанция срещу медийната групировка "Ню Медиа Груп", която е контролирана от депутата от ДПС Делян Пеевски. От разговора стана ясно, че Прокопиев я е осъдил заради публикации във вестниците "Уикенд" и "Всеки ден" за 8000 лв., но обмисля адвокатите му да искат по-голямо обезщетение заради мащаба на кампанията срещу него.

Прокопиев смята да вложи парите от обезщетенията във фондация, която да защитава от жълтите мадии, потърпевши, които не могат да си позволят адвокат.

 

Украйна е едно голямо изпитание преди всичко за българските политически лидери и за позицията, която България заема, в момента по-скоро не заема, коментира Прокопиев.

Според него краткосрочно ситуацията ще е болезнена, защото държавата и бизнеса ще претърпят много вреди от кризата, но дългосрочно предполага позитивно развитие, защото Европа ще бъде по-обединена, ще се преосмисли ролята на НАТО. А и България ще бъде притисната от обстоятелствата най-накрая да поработи за своята енергийна независимост от Русия, коментира Прокопиев.

Според бизнесмена и издател възможно най-спешно България трябва да изгради някаква стратегия и то с европейско финансиране за да намали енергийната си зависимост от Москва.

Няма какво да се заблуждаваме, след като Русия е готова да хвърля такива ресурси, за да разширява влиянието си в региона и в Източна Европа - ЕС и Щатите трябва да направят обратното, допълни Прокопиев.

Аз смятам, че Южен поток е безсмислен икономически проект и България няма нужда от него, освен ако са в рамките на някакви политически и геополитически отношения с Русия, които в този момент са просто абсурд. Проектът практически е спрял, защото няма как той да бъде реализиран. Освен това мога да дам още един пример - основният инвеститор в консорциума, който трябва да изпълнява проекта на българска територия, е в черния списък на Щатите, припомни Прокопиев.

 

 

Според Прокопиев големите проблеми в енергетиката са свързани с това, че електроенергията за бита у нас е двойно по-евтина от средното в ЕС при положение че всички други енергоизточници са на същите цени. В момента през ниската цена на тока се дава субсидия дори на тези, които могат да плащат по-висок ток.