Червената депутатка Мая Манолова може да се окаже първата, която ще тества новите правила за провеждане на референдуми. Манолова се готви да инициира допитване в родния си град Кюстендил, а темата е продажбата на обществената Чифте баня. 

Това разказа Манолова пред Клуб Z.

Чифте баня е действащ и в момента балнеосанаториум, построен върху основите на късносредновековна турска баня през 1914 г. Намеренията на настоящата управа на града са да я продаде, според Манолова - за да финансира изплащането на вече взет заем за друг проект в града. Първаноначалната й тръжна цена бе над малко 1 млн. лв.

Концепцията на Манолова за Чифте баня е тя да се превърне в модерен спа център в сегашния й вид и да се ползва от близките хотели. Но не и да се продава. Затова е решила да ангажира обществеността в Кюстендил да участва в референдум. Това обаче ще стане след като депутатите гласуват и на второ четене в зала измененията в закона за допитване до народа.

Макар и първоначално да не бе предвидено от ГЕРБ да се въведат облекчения за инициирането на референдум - по-малко подписи и по-нисък праг на валидност, на извънредно заседание на правната комисия тази седмица, бе решено, че такива все пак ще бъдат предложени. Манолова очаква приемането им и обнародването в Държавен вестник, за да инициира кюстендилско допитване за банята.

Както Клуб Z писа, за референдум се стягат и в Габрово - дали да има или да няма тролейбусни линии.

Всичко започва в края на май, когато общинския съвет решава, че този вид транспорт отива в историята и тролейбусите и съоръженията да бъдат предадени на скрап. Мотивът е, че поддръжката им е много скъпа. Защитниците на този вид транспорт обаче съзират в това решение конфликт на интереси. И изтъкват, че тролейбусите ще отстъпят своето място на автобуси, които се движат с метан и които ще се зареждат от единствената метан-станция в града, открита наскоро.

Групата общински съветници на БСП вече е внесла предложение за референдум. Въпросът е: "Желаете ли да се развива електротранспорта в Габрово чрез закупуването на нови тролейбуси". Предстои общинският съвет да одобри или да отхвърли това предложение на заседание, което ще се проведе на 9 юли.

Успоредно върви и гражданска инициатива за подобен референдум. Според закона за референдумите ако 1/10 от жителите с избиратели права се подпишат допитването ще бъде задължително. В случая с Габрово това означава 6200 подписа. 

С измененията в закона обаче се върви към облекчаване на процедурата с подписите и вместо 1/10 ще се изискват тези на 1/20 от жителите. На това разчита и Мая Манолова.