Финансовите министри на Еврозоната ще обсъждат днес последиците от приближаващ гръцки банкрут и излизане от Еврозоната, след като правителството на Алексис Ципрас реши да свика референдум за това дали страната да приеме спасителния план на кредиторите.

На влизане в заседанието на Еврогрупата ѝ председателят ѝ Йерун Дейселблум заяви: "Много отрицателно съм изненадан от днешния ход на гръцкото правителство...Това е тъжно решение. Гърция затвори вратата за по-нататъшни преговори, макар тя да беше отворена. Днес ще говорим с гръцкия министър на финансите (Янис Варуфакис - б.а.) дали това е истина и след това ще обсъждаме последствията".

"План Б става план А", каза министърът на финансите на Финландия Александър Щуб. "Няма нищо друго на масата, което да обсъждаме".

"Институциите проявиха достатъчно гъвкавост предвид новата икономическа и политическа ситуация в Гърция", каза изпълнителната директорка на Международния валутен фонд Кристин Лагард. "Целта е да стабилизираме гръцката икономика и да ѝ върнем финансовата независимост. Това ще продължим да правим".

Еврокомисарят по икономиката и финансите Пиер Московиси отказа да коментира референдума с аргумента, че това е суверенно решение и че днес гръцкият парламент го обсъжда, за да гласува вечерта дали да го свика. В същото време той посочи, че министрите днес ще трябва да решат дали споразумение все още е възможно.

"Нашата позиция е ясна, че Гърция трябва да остане в Еврозоната... Споразумение е възможно, макар и трудно, където има воля, има и път", каза той.