Гърция се запъти днес към излизане от еврото. Финансовите министри от общата валута приключиха опитите за споразумение с гръцкия си колега Янис Варуфакис и насрочиха ново заседание на Еврогрупата без него. Спасителният план бе спрян и ще приключи на 30 юни, обявиха от Брюксел.

Преди това няколко от тях заявиха, че на дневен ред идва т.нар. план "Б" - Гърция, остава без спасително финансиране, фалира и по-нататъшното ѝ членството в общата валута става невъзможно.

Министрите приеха общо изявление, с което Варуфакис не се съгласи и след кратка пауза срещата им продължи без него. Нейна цел вече беше "да обсъдят всички последствия и да защитят стабилността и доверието в Еврозоната", каза председателят им Йерун Дейселблум, финансов министър на Холандия.

"Решени сме да поддържаме силата на Еврозоната и доверието в нея", каза той. 

"За съжаление, въпреки усилията на всички нива и пълната подкрепа на Еврогрупата, това предложение беше отхвърлено от гръцките власти, които прекъснаха преговорите по програмата едностранно късно на 26 юни", се казва в изявлението. "Еврогрупата припомня значителните финансови трансфери и подкрепа предоставени на Гърция през последните години. Еврогрупата беше готова до последния момент да подкрепи по-нататък гръцкия народ чрез  продължена програма ориентирана към растеж". 

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) беше също на път да обсъди какво следва, ако Гърция не направи следващата си вноска към Международния валутен фонд (МФ) от 1,6 милиарда евро до падежа й на 30 юни, датата, на която завършва и сегашната ѝ програма за финансова помощ срещу реформи.

През юли и август страната дължи още 6,7 милиарда евро на ЕЦБ и тя трябваше днес да реши какво ще направи, ако не получи обратно тези пари. 

Неизвършени навреме плащания означават, че кредитния рейтинг на гръцките държавни облигации ще падне до най-ниската степен - "дефолт". Това ги прави негодни да служат за залог пред ЕЦБ, а оттук тя няма да може да продължи ликвидната си подкрепа за гръцката банкова система. Последната следователно е застрашена от криза и вероятен каиталов контрол, макар днес правителствен представител да заяви, че в понеделник банките ще отворят нормално.

Междувременно в Атина най-голямата опозиционна партия, дясноцентристката партия "Нова демокрация" внесе в парламента вот на недоверие към правителството.

Разговорите между институциите и гръцкия преговорен екип в Брюксел са продължавали до късно снощи, когато гръцките преговарящи са били извикани да напуснат залата, каза Дейселблум. Малко след това премиерът Алексис Ципрас е съобщил в Атина, че обявява референдум на 5 юли за това дали страната му да приеме плана на кредиторите.

"Те отхвърлиха тези предложения и мнението на останалите 18 членове на Еврогрупата е, че съжаляват за това", каза Дейселблум."В тези предложения беше използвана максимално гъвкавостта, която Еврогрупата позволи в този процес".

Той обвини правителството на Ципрас, че "ги е представило по нечестен начин начин на гръцкия народ - с отрицателна препоръка" за гласуване.

Министрите питали Варуфакис какво ще се случи, ако все пак мнозинството от гърците се обявят за плана на кредиторите, но не получили ясен отговор.

"Ако отговорът на референдума е "да", с кого ще работим тогава?", попита Дейселблум, давайки да се разбере, че това би било бламиране на сегашното правителство.

Той каза, че кабинетът на Ципрас е отказал да приеме, че "не се предлагат лесни програми" за финансово оздравяване.

"Ако гръцкото правителство не може да приеме това и да го представи на гръцкия народ, то има проблем с доверието", заяви Дейселблум.