Една сравнително нова диета се превърна в хит в социалните мрежи, като нейните привърженици споделят хиляди снимки на тънки талии и на направени по нейните правила храни в Instagram и Pinterest, пише Business Insider.

Диетата носи името "Чисти 30" (Whole 30) и принципът ѝ е прост - 30-дневно въздържание от тестени и млечни изделия, алкохол, зърнени, бобови и соеви храни, преработени храни и всичко, което съдържа добавена захар. Накратко казано, може да се храните с плодове, зеленчуци, месо, риба, растителни мазнини и пречистено краве масло. Зеленият фасул също е позволен.

Често тя се сравнява с палео диетата, която датира от 70-те години на миналия век, но между двете има някои разлики. "Чисти 30" не позволява добавена захар, докато при палео диета може да употребявате нерафинирана. Но при палео диетата има изискване месото да е само от животни, хранени с трева или зърно, докато "Чисти 30" не слага подобни ограничения.

Тази диета е създадена през 2009 г. от експертите по хранене Далас и Мелиса Хартуиг от Солт Лейк Сити. Двамата започват да пишат книги с рецепти и да я разгласяват, след като тя помага на Далас да се отърве от хронична инфекция на раменната става.

Експерти критикуват тази диета, защото тя изхвърля бобовите и пълнозърнените храни, но това не пречи на разрастващата ѝ популярност, особено сред т.нар. милениали - поколението Y, хората, родени между 1980 г. и 2000 г. Което е малко абстрактно на фона на почти абсурдните ограничения, които налага. Но от нея има видим резултат и почитателите ѝ се радват на снимки, направени "преди" и "след" диетата. Освен това, след въздържането от сладко, полуфабрикати и алкохол, дава прочистващ ефект на тялото и може да ви освободи от някоя и друга болежка.

Как да започнете тази диета? Най-добре е да освободите хладилника и шкафовете от всяка храна, която не съответства на стандартите. След това направете пазар. И се пригответе - докато тялото ви привикне към новия режим, ще мине поне една кошмарна седмица. Липсата на въглехидрати ще ви прави не само раздразнителни, но, често и унили. Пригответе се и за странните погледи на колеги и близки, когато отказвате парче пица или напитка.

Но втората седмица ще усетите положителен ефект. Настроението ви ще се подобри от свалените килограми, а тялото ще се настрои към липсата на захар, мляко, чипс, шоколад и бира. Създателите на "Чистите 30" казват, че целта им не е цял живот да се лишавате от някои храни и приятелите ви да ви смятат за луди, а да промените като цяло отношението си към храната и да подобрите здравословното си състояние. На сайта си те твърдят, че диетата се оказва ефективна срещу ред сериозни заболявания като диабет, безсъние, безплодие, депресия, хронична умора, болки  в гърба и други "бичове" на заседналия и пълен със стрес живот на съвременния човек.

Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите по-лесно с нея.

Планирайте менюто си за седмица напред. Почиствайте и подготвяйте от предишния ден съставките на храната, която ще готвите.

Използвайте много подправки. Не се страхувайте от лютиви сосове като срирача, който става не само за месо, но и за зеленчуци.

Бъдете изобретателни. Може да направите хрупкав "блат" за пица от тиквички и яйца, или шоколадова алтернатива от авокадо, банан и какао. В интернет и социалните мрежи на ключовата фраза "whole 30" ще намерите много идеи.

Не мислете за храната като за "закуска", "обяд" и "вечеря". По този начин ще излезете от традиционните храни и ще може сутрин да хапнете брюкселско зеле и салата с пилешко месо.