Гръцките банки и фондовата борса ще затворят за седмица, блокирайки икономиката в разгара на туристическия сезон, а тегленето на пари ще бъде ограничено, обяви министър-председателят Алексис Ципрас.

Той призова хората към спокойствие и каза, че влоговете им не са застрашени.

Ципрас обвини за мярката кредиторите на страната, които вчера решиха да спрат програмата ѝ от спасителни заеми срещу реформи, смятано от 30 юни. Като следствие Европейската централна банка съобщи днес, че замразява ликвидната си подкрепа за гръцките банки в рамките на сегашния ѝ лимит.

"Отхвърлянето на молбата на гръцкото правителство за кратко продължаване на програмата беше безпрецедентен акт по европейските стандарти, поставящ под въпрос правото на суверенен народ да решава", каза Ципрас в телевизионно обръщение.

"Решението накара ЕЦБ днес да ограничи ликвидността на разположение на гръцките банки и принуди гръцката централна банка да предложи банкова ваканция и ограничения на тегленията от банки", каза той.

Гръцкото правителство поиска в петък вечер кредиторите да продължат програмата с една седмица, докато гърците гласуват в референдум за или против предложенията им,, който Ципрас реши да свика на 5 юли. Партията му СИРИЗА призова избирателите да гласуват "против".

Програмата за финансова подкрепа е условие за ЕЦБ да осигурява спешна ликвидност под формата на краткосрочни заеми на гръцките финансови институции. Тя ги дава срещу залог от гръцки държавни облигации, които стават негодни за тази функция, ако държавата фалира.

Това може да стане след полунощ във вторник, когато Гърция трябва да плати 1,6 милиарда евро от дълга си към Международния валутен фонд. Според досегашни изказвания на нейни министри тя няма пари за това. Ако пропусне плащането, ще бъде в дефолт към фонда.

Това може да предизвика напрежение на международните финансови пазари и оскъпяване на обслужаването на дълговете на финансово уядвимите страни от еврото.

Изразявайки нарастващата международна тревога от гръцки банкрут, американскиятминистър на финансите Джак Лу призова ЕВрозоната и МВФ да опитат пак да постигнат "устойчиво решение" на гръцката криза.

Той е говорил с финансовите министри на Германия и Франция Волфганг Шойбле и Мишел Сапен и сизпълнителната директорка на МВФ Кристин Лагард днес, съобщи министерството му. По-рано през деня френският премиер Манюел Валс и Лагард заявиха, че преговори с Атина още са възможни.

Лу е казал, че е "важно всички страни да продължат да работят за постигане на решение, включително с обсъждане на възможно облекчаване на дълга за Гърция преди референдума на 5 юли".

Лу е призовал и гръцкото правителство "да вземе трудните мерки, за да постигне прагматичен компромис" с кредиторите.

И в последното си обръщение обаче Ципрас остана войнствен към кредиторите.

Той заяви, че новата ситуация ще изпълни с нова решителност гръцкия народ да каже "не" на техните "абсурдни" предложения.

Последните решения на Еврогрупатаи ЕЦБ по думите му имат една цел: "да се опитат да задушат волята на гръцкия народ".

Междувременно Европейската комисия публикува съобщение за състоянието на преговорите с кредиторите, точно преди гръцкото правителство да изтегли екипа си от тях и премиерът Алексис Ципрас да обяви, че свиква референдума.

Според съобщението кредиторите са предлагали вчерашното заседание на финансовите министри от еврото да разгледа въпроса за "финансовите нужди на страната и устойчивостта на гръцкия дълг". Ципрас го е отхвърлил, след като пет месеца настояваше именно за това.