Не съм съгласен с лидера на АЛДЕ, че на гърците трябва да се дават нови 3 месеца отсрочка. Досега сме им дали над 5 години отсрочка и не постигнахме нищо, освен това да прехвърлим дълговете им от европейските банки към европейските данъкоплатци, а самите гърци да си живеят относително спокойно през това време. Отсрочките също струват пари и ресурси. Не е нормално финансовите министри и една купчина национални експерти да киснат през ден в Брюксел, за да бъдат унижавани от нагли гръцки политици, вместо да решават проблемите си у дома.

Да не би белгийският министър да няма проблеми, като държавата му има 106% дълг към БВП? Да не би италианският да няма с 132%?

Да не би австрийският и немският да нямат с дългове от 80%?

Да не би Франция да няма проблеми, при положение, че е по-лесно да преместиш цял завод от Париж в Манила, отколкото да разкриеш само едно ново работно място в Париж?

Всяка европейска държава има повече от достатъчно собствени проблеми, че дневният й ред да бъде доминиран от гръцките 5 години наред. Пък и аман от спасявания, стимулирания, облекчавания и т.н. щуротии - седма година подред сме в криза, то бизнес цикълът свърши, време е да очакваме новата криза.

Да не бяхме правили нищо от тези грандиозни планове, вече да сме се оправили отдавна - България преживя хиперинфлацията за няма и година и 1998 г. започна десетгодишен период на икономически подем. Истината почти винаги е проста, лъжите са сложни.

----

* Мнението на Владимир Каролев е публикувано във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.