Единственият съвет, който можем да дадем на хората, избрали да почиват в Гърция е да си носят пари в брой. Това обясниха пред Клуб Z от Министерството на туризма.

От днес поне до следващия понеделник, 6 юли, гръцките банки са в принудителна ваканция. В момента не функционират и банкоматите, понеже се изисква време те да бъдат приспособени към въведените ограничения в южната съседка. По-късно днес се очаква АТМ машините да заработят с дневен лимит на теглене 60 евро.

Въпреки че това ограничение е валидно за картите, издадени в Гърция и не засяга тези от чужбина, то пак няма пълна гаранция, че ще намерите наблизо банкомат с кешова наличност. Затова единствената гаранция за спокойна и безпроблемна почивка е да имате достатъчно пари в брой, предупреждават от ведомството на Николина Ангелкова.

От вчера фейсбук е пълен със снимки от български туристи от Халкидики и островите на банкомати, изписващи, че в машината няма пари.  

По принцип ограниченията за тегленията на пари в брой на правителството в Атина, които влязоха в сила днес от 02:00 часа след полунощ са конструирани така, че да не засегнат чуждите туристи в страната - все пак това е най-важният отрасъл за местната икономика, от който влизат свежи пари. Но ситуацията в Гърция е изключително динамична и не се знае дали режимът няма да се промени при задълбочаване на проблемите. В решението се посочва, че „затварянето на банките може да има по-малка или по-голяма продължителност”.

Важно е да се знае, че плащанията през ПОС терминали в магазини, хотели и ресторанти в Гърция към сегашния момент не са засегнати по никакъв начин от рестрикциите. На практика дори и да не можете да изтеглите кеш, нищо не пречи да платите с карта. Още повече, че в страната всички търговци бяха задължени да осигурят устройства за безкешово плащане.

Българските туроператори засега не са притеснени от случващото се в Гърция.

"Имаме официално съобщение от партньорите ни на гръцкия пазар, че няма абсолютно никакъв проблем с резервациите. За чуждестранните туристи няма никакви ограничения. Те могат да теглят пари според лимита, който имат в България, няма затруднения и за плащанията по бензиностанциите. Освен всичко друго през следващия месец няма насрочени стачки и протести", коментира пред Клуб Z Диляна Ангелчева, мениджър "Външен туризъм" в "Астрал Холидейс".

Според нея фирмата има голям брой клиенти, които сега почиват в Гърция и нито един от тях не е направил каквато и да е рекламация.

"Нямаме никакви оплаквания, а интересът на българските туристи към почивка там е доста по-висок, отколкото през миналото лято. Към днешна дата очакваме отличен сезон", коментира още Ангелчева.