Не можем да правим планове. Имаме до момента малко пари в брой и се надяваме да ни стигнат докато картината се изясни. Когато парите свършат, вече ще имаме истински проблем“, разказа пред Клуб Z от Атина Сергиос Михос. Той е управител на фирма за преместване, чиито камиони кръстосват цяла Европа.

Засега работим, клиентите ни плащат по банков път – преводите все още са възможни. Парите влизат в сметките ни, но какво да правим с парите – на практика не можем да ги използваме. Работим, все още не е чак страшно“.

По улиците е пълно с хора, които търсят банкомат с по-малко хора пред него, разказва Сергиос. Такива банкомати обаче няма. Паниката започна още в петък през нощта, когато премиерът Алексис Ципрас обяви референдума на 5 юли.

Бяхме с приятели и тогава чухме за решението за провеждане на референдум. Втурнахме се към банките още в петък през нощта, за да изтеглим някакви пари от банкоматите. В събота стана още по-трудно, вече имаше опашки. В неделя обаче дойде истинската паника.“

Тогава парите в повечето машини свършват. Днес вече няма проблем – банкоматите са заредени, но пък снощи правителството обяви лимита от 60 евро. Според Сергиос Михос, на опашките са най-отчаяните хора, които не разполагат с абсолютно никакви други пари в брой. Свидетели разказват, че някои машини са заредени с банкноти само от по 50 евро. А какво става, когато искаш 60? Нали познавате надписа „Операцията не може да бъде изпълнена“.

В това време един от най-популярните хаштаг-ове в социалните мрежи в Гърция е #syriza_apateones, което означава „сириза_мошеник“. В понеделник в Атина се провежда протест срещу предложенията на кредиторите и в подкрепа на гласуване с „не“ на референдума в неделя. Във вторник е другият протест - „да“ на споразумение и в подкрепа на европейското бъдеще на Гърция.

"Политически ситуацията е много поляризирана, почти не може да се води диалог между двете групи - на каквото и да е ниво, като започнеш от политическите лидери и стигнеш до разговори между приятели“, коментира за Клуб Z журналистът Мария Топалова. Тя живее от години в Атина, основател е на двуезичния новинарски сайт Grreporter.info.

Проучванията показват сериозна преднина в подкрепа на споразумение с Европа и оставане в еврозоната. В същото време Алексис Ципрас агитира да се гласува с „не“, дори в проекта за бюлетина отрицателният отговор е изобразен над положителния.

Формално банките трябва да отворят на 7 юли, вторник, но общо взето очакванията са, че банките ще отворят или когато има споразумение с кредиторите, или когато се мине към нова валута. За второто има разработени оперативни планове как се действа в този случай. На банките ще им трябват 24 часа, за да ги приведат в действие.“

Мария Топалова разказва още, че хората са угрижени, но не и паникьосани. В супермаркетите движението е по-голямо отколкото за понеделник, но дефицит не се забелязва. Всъщност струпването в магазините през почивните дни постепенно отслабва, защото след въвеждането на 60-евровия лимит, хората започнаха да си пазят парите в брой. „Кредитните карти работят, но хората не искат да харчат точно в този момент, поне докато не видят какво следва“, каза Сергиос.

Опашките пред бензиностанциите вече са факт. Дори българското Министерство на външните работи предупреди пътуващите да очакват проблеми с горивата. Напрежението изглежда още по-голямо и заради опашките на пенсионерите. Днес те започнаха да получават пенсиите си, но понеже няма как да ги получат по картите си, им се наложи да се наредят на опашки в специално посочени банкови клонове, където да вземат парите на ръка.

Най-пострадалият сектор обаче е туризмът. Въпреки че плащанията с карти все още вървят и въпреки че лимитът от 60 евро не важи за карти от чуждестранни банки (включително и български), общата нестабилност не помага на хотелиери и ресторантьори.

Първо, лудост е да затвориш банките в средата на туристическия сезон, второ, политическата нестабилност не е най-добрата реклама за лятна почивка и трето, ако банките останат затворени за по-дълго време, ще има проблем с транспорта. А спецификата на гръцкия туризъм е такава, че изключително разчита на фериботи и самолети“, прогнозира Мария Топалова.

Решението на Ципрас точно сега да прекрати преговорите и да затвори банките има негативен ефект и според Сергиос Михос.

Туристите просто напускат страната. Гърция започва да се опразва. Опасно е да вземеш подобно решение в средата на лятото и то за държава, която е най-туристическата в Европа. Това е просто лудост“.

Сега всички си броят парите в брой и гледат телевизия. Очакват протестите, очакват и референдума в неделя. „Трябва да гласуваме с „да“ или „не“, но не знаем въпроса. Има въпрос, разбира се, но хората не разбират за какво става дума и не са сигурни за какво да гласуват“, казва Сергиос.

„Опитваме се да се смеем на ситуацията, иначе съвсем ще помръкнем.“