Гърция няма да плати вноската по дълга си в размер на 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) днес, когато изтича срокът за това. Ройтерс цитира служител на гръцкото правителство, съобщи БГНЕС.

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард вече предупреди, че Гърция ще изпадне в неплатежоспособност от 1 юли, ако изплати вноската по задълженията си.

Ройтерс коментира, че по всяка вероятност ситуацията в Гърция ще остане непроменена до провеждането на референдума в неделя. На него гърците трябва да отговорят на въпроса дали приемат предложението с условията на кредиторите за отпускане на нови средства.

В това време лидерът на СИРИЗА и министър-председател Алексис Ципрас призова гърците масово да гласуват срещу предложенията на кредиторите.

"Колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна ще бъде позицията на Гърция в евентуалните преговори след това", каза Ципрас пред националната телевизия и радио ERT.

Алексис Ципрас заяви още, че няма намерение да остава премиер на всяка цена.

"Аз не съм премиер, който ще остане на поста, независимо от всичко... Ако гръцкият народ иска да продължи непрекъснато с плановете за съкращения, заради които няма да можем да вдигнем глава... ще уважим това решение, но няма да сме ние, които ще го реализират", отговори той на въпрос за евентуална оставка.

Снощи хиляди гърци се събраха на протест на площад "Синтагма", за да подкрепят правителството и да призоват да се гласува с "не" на референдума. Тази вечер има протест на привържениците на европейския път на Гърция и постигане на споразумение с кредиторите.

Гръцките банки не работят, а хората могат да теглят до 60 евро на ден. Правителството обяви, че нормалната работа ще бъде възстановена на 7 юли. Според премиера обаче това ще стане „когато бъде възстановено финансирането им от Европейската централна банка". Нама сигнали, че то ще бъде възстановено преди постигането на споразумение.