В рамките на най-големия корупционен скандал китайските власти са иззели от бившия министър на обществената сигурност Чжоу Юнкан и близките му активи за $ 14,5 млрд., предаде агенция БГНЕС, позовавайки се Reuters.

Чжоу Юнкан бе обвинен в корупция през декември м.г. Заповедта за подвеждането му под отговорност бе дадена от президента Си Цзинпин. Разследването срещу Чжоу бе част от мащабните мероприятия за борба с корупцията и подкупите.

В най-голямата корупционна афера в историята на съвременен Китай освен Чжоу се оказаха замесени повече от 300 души – роднини, политически съюзници, протежета, сътрудници от китайската газова и петролна компания CNPC, на която вече бившият министър бе генерален директор от 1996 до 1998 г.

По информация Reuters при разследването са замразени банкови сметки, на които е имало $ 5,9 млрд., както и китайски ценни книжа и книжа на международни компании за близо $ 8 млрд. Освен това са конфискувани 300 апартамента и къщи, антикварни вещи и произведения на изкуството, 60 автомобила, златни и сребърни предмети и пари кеш в чужда валута.

От 2002 г. до 2007 г. Чжоу Юнкан бе министър на обществената сигурност на Китай, а от 2007 г. до 2012 г. бе член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП – най-висшия ръководен орган на китайската компартия.