Председателят на Европейската комисия направи снощи последно предложение към гръцкия министър-председател Алексис Ципрас за сделка с кредиторите на страната преди насрочения в неделя референдум за предпоследния вариант на споразумение с тях. Вчера Юнкер призова гърците да гласуват с "да" и ги предупреди, че "не" означава да напуснат Еврозоната.

Днес в полунощ изтича последният срок Гърция да внесе 1,6 милиарда евро, които дължи не МВФ. Ако не го направи, тя ще бъде в дефолт и е заплашена да загуби ограничената ликвидна помощ от Европейската централна банка за затворените си банки. 

Гръцки правителствени източници първо казаха, че Ципрас поддържа призива си към гърците да гласуват с "не", после съобщиха, че разглеждал предложението на Юнкер.

Юнкер е предложил да свика извънредна среща на финансовите министри на Еврозоната днес, която да одобри финансова помощ за Атина да избегне фалита, ако Ципрас изпрати писмено съгласие с последното предложение.

Той също е предложил въпросът за разсрочване на гръцкия дълг да бъде разгледан по-късно тази година при положителен отговор.

Юнкер иска Ципрас да приеме условията, които Европейската комисия публикува в неделя и да се обяви за отговор "да" на референдума в неделя.

Ципрас досега пледираше за "не", посочвайки, че условията на кредиторите са "унизителни" за Гърция и те я изнудват, за да съборят правителството ѝ.

Гръцки правителствен представител съобщи, че Ципрас изслушал с интерес какво му се предлага и съобщил, че ще гласува с "не" в неделя.

Европейските лидери предупредиха вчера, че истинският избор на гърците ще бъде да останат ли в еврото, макар да не е предвидена правна процедура за излизане от него.

Ако обаче ЕЦБ спре да рефинансира гръцките банки, страната ще остане без евро и вероятно преминавайки за кратко през съкровищни разписки, ще трябва да отпечата своя валута. Това би било в нарушение на договора на ЕС.