Докато напоследък са на мода дроновете над кметските глави, Цонко Цонев се подсигури направо с летящи холандци. Летящи - в смисъл, че кариерата на Within Temptation, които заковаха финалните тараби в първата вечер на каварненския рок фест, наистина хвърчи.

Within Temptation достойно закриха първия ден от каварненския рок фест.

Другите им сънародници от Ниската земя и нещо като по-младо братче бяха Delain.

Когато си "само" на 40 като Шарон дел Адел от Within, сигурно си е комплимент във втората вечер колеги хедлайнери, да са ти абсолютните ходещи фосили от Twisted Sister. Но за тях по-натам... 

Като се съди по тази снимка от Туитър и самата Шарън дел Адел е останала доволна.

А като заговорихме за олдскул и сантимент, специфичната каварненска публика, макар и "притисната" от яки концерти в Бургас, София и къде ли не, пак събра бензин, палатки и желание да дойде.

Класиката винаги е на две колела...

По информация на кметския сайт kmetal.eu около 12 000 души буквално са удвоили населението на общината в последния уикенд на юни.

Тук всеки знае какво да очаква и изненадите са малко.

Подходът към стадиона е осеян с капани за прежаднели биромани.

Биричка, моренце, яко рок и шпалир от "подкрепителни пунктове" - рецептата работи вече 10-а година. До степен, че на сергиите с фланелки с хеви метъл лога вече се продават и бебешки бодита - по-отговорните приятели на Каварна бутат в колички резултатите...

Михаел Киске беше за пръв път в България.

Феновете с по-дълга памет (ама не най-дългата - за Twisted Sister после!) се зарадваха и на оригиналните гръбнак и гласни струни на "Хелоуин" - Кай Хансен и Михаел Киске.

Хоп - и Кай Хансен е увековечил с подписа си прословутото "Пежо" на кмета, тапицирано с автографи.

Двамата властелини на забременителните балади и правия като шамар пауър метал пък допълниха германска щипка към американо-британско-скандинавското присъствие.

Втоирят ден на феста обаче беше истинско тържество за тези, които вече могат да купуват споменатите бебешки дрешки не за децата си, а и за техните деца.

UFO посетиха с Цонко Цонев паметника на покойния Рони Джеймс Дио. 

Легендите UFO (основани през 1969 г.!) стояха на сцена много добре, така че след тях Twisted Sister да изглеждат като някое невръстно дете-чудо от тв формат за изгряващи таланти.

Като казахме чудо: няма такова чудо като Дий Снайдер - особено очарователния (и фотогеничен, и красив) вокал на Twisted. За втори път в морската рок столица стана ясно, че когато Господ е раздавал красотата, може и да му е била кът в склада, но е наваксал с интелект, жестоко чувство за хумор и гласище.

Twisted Sister - от времето, когато музикантите бяха повече талантливи, отколкото красиви.

60-годишният колос, който има в кариерата си освен книга за възпитаване на тийнейджъри и коледна песничка за Селин Дион, въобще не се дава. Може би част от успеха му се дължи на разбираемия английски, на който общува с широките маси - в смисъл, че всяка втора дума му е fuck. Още в началото той държеше да уточни, че не са нито Bon-Fuckin'-Jovi, нито Motley-Fuckin'-Crue, не можа да раздели на две думи Fuckin' Scorpions и замалко да прекръсти града на близкия областен център - Ka-Fuckin-Varna.

Като се има предвид, че българската публика не е много по нововъведенията, мехлемите за душата от 1982 г. и последващите години, които им доставиха ветераните, уцелиха в десетката.

Twisted са известни и като антишоубизнес продукт - при предишното им участие те бяха в 100 % оригинален състав, просто 5 пораснали момчета, които още навремето са основали бандата.

Смъртта на AJ Pero направи това невъзможно втори път, така че на барабаните гостуваше... Майк Портной. В резултат сигурно поне една четвърт от публиката бяха разплакани барабанисти.

Гост на други от участниците - Hammerfall, пък беше Джеф Скот Сото, който просто намина преди предстоящото си участие на Джулая в Бургас.

А що се отнася до Джулая в Каварна... Вече казахме - тук всеки идва, знаейки какво ще получи: БТР и Джон Лоутън може да срещнете утре призори на Камен бряг.