СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – “Берлин стопира Юнкер, късно е за преговори с Атина!” Тази мълния разпространиха германските и световните медии. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прави отчаяни опити да върне Алексис Ципрас на масата на преговорите и в последната минута да се избегне фалит на Гърция.

Според официален Берлин явно този ход е безполезен.

“Германският правителствен представител понастоящем смята за изключено да се стигне до продължение на помощната програма за Гърция. Било прекалено късно”, гласи съобщението.

Германската канцлерка Ангела Меркел днес даде да се разбере, че времето е изтекло и не би могло да се постигне споразумение в последната минута:

“Днес, точно в 24 ч средноевропейско време, изтича срокът на програмата. На мен не са ми известни други надеждни сигнали”. 

Меркел обаче добави, че и след изтичането на втория помощен пакет за Гърция Европа няма да прекъсне нишката на разговоритге с Гърция.

Германската канцлерка вчера също заяви, че вратите за преговори с Гърция са отворени. Тя обаче говори по принцип, но не и че може да стане чудо до 0 часа утре, когато изтича срокът на втория пакет за Гърция. Меркел говори и за компромиси, но такива трябва да правят и двете страни.

“Трябва непрестанно да лобираш за принципи и компромиси. Със сигурност би могъл и да отстъпиш. Но така в средносрочна и дългосрочна перспектива бихме могли да си навредим”, заяви канцлерката. Така тя де факто каза, че ако само едната страна отстъпва, то тя работи срещу себе си.

Преговорите между кредиторите и Гърция миналата седмица се провалиха. Без обяснения гръцките преговарящи напуснаха в петък срещата в момент, когато двете страни бяха на крачка от споразумение. Часове по-късно Ципрас обяви референдум и стъписа европартньорите си.

Явно вестта от Берлин е станала причина Ципрас да отложи насрочената за днес по обяд пресконференция в Атина по последното предложение на Юнкер от днес. То включва призив към Ципрас да се върне на масата на преговорите и да призове гръцките избиратели да гласуват с  “да” на референдума, насрочен за 5 юли, т. е. да подкрепят предложенията на кредиторите.

Според в. “Катимерини” Ципрас е бил подложен на натиск от собствените си министри да смекчи тона. Алексис Ципрас проведе рано след обед телефонни разговори с Жан-Клод Юнкер и шефа на Европейската централна банка Марио Драги, но не се разкриват подробности около разговорите.

От Атина продължават да пристигат сигнали, граничещи с абсурдност. Финансовият министър Янис Варуфакис заплаши, че гръцкото правителство може да се обърне към Европейския съд, като Атина изпрати жалба срещу ЕК и държавите от Еврозоната, ако те обявят Grexit (изваждане на Гърция от Еврозоната).

“Гръцкото правителство ще се възползва от всичките си права”, заявява Варуфакис за в. “Дейли телеграф”. В момента се водели консултации с опитни адвокати. “Европейските договори не предвиждат излизане от еврото. Да добавя – ние отхвърляме подобна връзможност. Нашето членство в Еврозоната не подлежи на преговори”, казва Варуфакис.

Той явно забравя, че никой не иска изваждане на Гърция от Еврозоната. Този опасен път пое Гърция при правителството на Ципрас. При сегашното положение страната ще е в зоната, но просто няма да разполага със суми в евро.

Гърция проучвала и възможността дори да съди Европейската централна банка. Тя спряла вчера извънредните си кредити, след като вече изплати 90 милиарда евро, за да не затворят гръцките банки. След спирането на кранчето вчера те затвориха.
Според Атина ЕЦБ потъпквала собствените си задължения да гарантира финансовата стабилност в държава членка на Европейския съюз.

Късно снощи Ципрас обяви, че днес Гърция няма да плати дълга от 1,6 милиарда долара на Международния валутен фонд. Днес това бе потвърдено и от финансовият министър Янис Варуфакис.

Така от утре може да се окаже, че южната ни съседка е във фактически фалит.

И въпреки това ще пръсне 110 милиона евро за референдума в неделя "за" или "против" еврото.

Междувременно кредитните агенции "Стандард енд пуърс" и "Фич" свалиха рейтинга на Гърция до най-ниската категория в раздел "боклук".