Объркването и напрежението в Гърция ескалират, премиерът Алексис Ципрас вече се възприема като Троянския кон, защото работи срещу интересите на държавата.

Това каза в интервю за БГНЕС Ангелос Стефанидис, бизнесмен в гръцкия град Кавала. Той не скри гнева си, защото до събота правителството е обещавало, че няма да се затварят банки и няма да има проблеми за никого. А в неделя, преди да се огласи решението за референдума, в Народното събрание банкоматите са били три пъти източвани. "Това означава, че депутатите са знаели какъв капан ни залагат, но не и народът. И в момента аз съм с 40 евро в джоба, банките са затворени, банкоматите са празни, а опашките са огромни. Но има и друг "византийски" номер - много бързо свършват банкнотите по 20 евро в устройствата и пускат само по 50 евро! Паниката е голяма, неведението и несигурността също", коментира Стефанидис.

Според него вече е ясно, че кабинетът през цялото време е поднасял половината истина – че кредиторите искат невъзможното и поставят неизпълними ултиматуми. Аз вярвам повече на Юнкер, той е приятел на Гърция, подчерта Ангелос, който до 18-годишен е живял в Кърджали, а после семейството му се завърнало в Кавала. "Основната тежест за грамадните дългове е многочисленият персонал в държавния сектор. Обаче Ципрас казва – те искат да уволняваме хора и да режем високите пенсии. А всъщност именно държавните служители ги получават, освен това се и пенсионират на 40-45 годишна възраст. Съотношението между държавните служители и действително работещите, производителите, е 60:40, това е проблемът на Гърция. А премиерът винаги прехвърля цялата вина на кредиторите, освен това никой още не знае за какво точно ще се гласува на референдума в неделя, нито пък има яснота за преговорите до момента", уточни той. Недоволството е провокирано и от факта, че се поднася някаква обобщена правителствена информация, от която не става ясно какви са предложенията на едната и другата страна, а и медиите публикуват същото. "А от нас се иска да кажем "да" или "не" за нещо, което ни е поднасяно половинчато. Ядосан съм и на Ципрас, и на собственото си лековерие, че в началото се вързах на посланията му, а той е лъгал всички през цялото време. Според предварителни проучвания 69% имали нагласата да гласуват за излизането от ЕС, а само 31% подкрепяли оставането, в което не ми се вярва. Няма логика да отхвърляш подадената ръка и шанса за продължаване на преговорите. Няма и никакъв смисъл от референдума. Вече наистина имам чувството, че Ципрас работи срещу Гърция. Не вярвам в световни конспирации, но със сигурност той има нещо предвид, което ние не знаем. Не може току-така да забатачиш една държава, член на ЕС от 1981 г., явно някой потрива доволно ръце в очакване да напуснем общността. Но Гърция е стратегически партньор не само на Европа, но и на САЩ, където са "закърмени" Ципрас и Варуфакис. Не трябва да се подминават и заигравките на Путин със съседната ни Турция. Ципрас е Троянският кон, вече не само аз мисля така", разсъждава Стефанидис.

Той обаче твърди, че главният виновник за настоящия кошмар са самите гърци заради собственото им лековерие. "Още Папандреу ни лъга, че държавата има пари и ние му вярвахме. Повярвахме и на Ципрас. Затова сега объркването е огромно. Чърчил е казал, че ако на младини си бил комунист – имал си душа, но ако си остарял и продължаваш да бъдеш, нямаш акъл", каза 58-годишният мъж и подчерта, че никога не е подкрепял левицата.

Според него сега положението в Гърция е силно тектонично, постоянно пластовете се разместват, нещо се променя буквално всеки час. Той не знае доколко народът се е осъзнал, защото досега повечето са били ентусиазирани и революционно настроени – как така на грък някой ще заповядва, това е недопустимо, нали гърците не търпят ултиматуми! "А батакът е голям, странно е, че и президентът мълчи, може би и той е объркан. Той няма правомощията да свика политическите лидери и да ги принуди за съгласие, защото не може така да се затрие държавата. Ядосан съм, много съм ядосан!", призна Стефанидис.

Той изрази учудване от настроенията в България по повод гръцката криза. "Левите подкрепят Ципрас само, защото е ляв, това е глупаво. В Гърция и левите, подкрепящи Ципрас, са много разочаровани и аз не зная накъде ще избие това. Като темперамент и манталитет ние сме доста по-различни от българите, в момента нещо бучи и е много опасно. По площадите се събират големи групи хора, вчера в Кавала нямаше празник, а Свети Павел е закрилник на града. Напечено е много, напрежение и страх от неясното бъдеще завладяха всички, и на никого не му е до празници", коментира гръцкият бизнесмен. Той допълни, че денонощно следи развоя на кризата, постоянно се взира в компютъра и гледа преките предавания на правителствените съвещания по телевизията. Напрежението е огромно, стискайте ни палци и мислете за нас като за добър съсед, каза в края на интервюто Ангелос от Кавала