Руската Генерална прокуратура започна проверка на законността на признаването на независимостта на балтийските републики от страна на СССР през 1991 г., предаде Интерфакс.

Миналата седмица тя постанови, че през 1954 г. Крим е бил предаден незаконно на Украинската ССР от страна на РСФСР.

"Юридическото решение за признаването на независимостта на страните от Балтика нанася ущърб във връзка с това, че е прието от неконституционен орган", казва пред агенцията "компетентен" източник. Така той коментира депутатско запитване, по повод на което е започнала проверката.

Източникът на Интерфакс допълва, че отговорът на прокуратурата до балтийските страни ще бъде аналогичен на този за Крим. Той обаче няма да има никакви реални правни последствия. Такива няма и решението на прокуратурата за Крим, въпреки че в този случай то не е и необходимо, тъй като полуостровът вече е анексиран от Русия.

Според източника при настоящите условия няма орган на властта, който би могъл да отмени решението както за признаването на Литва, Латвия и Естония, така и за предаването на Крим. Същевременно той отбелязва, че Генералната прокуратура трябва да дава по-балансирани отговори. Причината е, че в противен случай може да се стигне и до оспорването на легитимността на създаването на СССР и други държави.