БРЮКСЕЛ—Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес на тридневно посещение в Белгия и в европейските институции, последна спирка от европейска обиколка, която включи преди това Германия, Франция и Холандия. 

Белгийската кралска двойка Филип и Матилда заедно с правителството на премиера Елио ди Рупо посрещнаха Си  и съпругата му Пън Лиян с помпозна церемония пред кралския дворец в центъра на Брюксел, където те също поднесоха цветя на Гроба на незнайния воин. 

След това гостите и техните домакини се отправиха към зоологическия резерват Пери Дайза в западната част на страната. Там те трябваше да посадят дърво и да открият новия дом на две гигантски панди – Хао Хао и Синг Кор – които Китай даде под наем на Белгия за 15 години. Пристигайки тук през февруари, чернобелите китайски мечки изместиха от заглавията политиците и дори кризата между Европа, Русия и Украйна, макар Белгия да е пред национални избори, които ще съвпаднат с европейските през май. 

Утре Си ще се срещне последователно с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой, с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Във вторник той ще посети завод на „Волво“, купения от китайци шведски производител на автомобили и ще произнесе реч в Европейския колеж в Брюж в западната част на Белгия, учебно заведение, което подготвя кадри за европейските институции.  

Това е малък напредък спрямо досегашната практика на китайските лидери да не говорят пред медиите по време на европейските си пътувания. Както обикновено обаче, пресконференция със Си не е предвидена. Говорителката на Европейската комисия Пиа Ааренкилде Хансен съобщи, че така е пожелала китайската страна. 

Европейският съюз официално нарича Китай, както и Русия, свой стратегически партньор, но двустранните отношения периодично са помрачавани от търговски спорове и различия по въпроси като човешките права и конфликта в Сирия. Китай е вторият по големина търговски партньор на Европа след САЩ. Миналата година стокооборотът им достигна 428 милиарда евро или повече от 1 милиард евро на ден. ЕС и Китай в момента са в преговори за двустранно споразумение за инвестициите.   

Икономическите отношения са в центъра на европейската обиколка на Си. Той се опита да спечели и подкрепа за страната си в териториалните спорове с Япония в Източнокитайско море. Неправителствени организации протестираха в центъра на Брюксел срещу нарушенията на човешки права в Китай.