Банковата ваканция в Гърция за момент блокира сделките с имоти там, след като през последните години южната ни съседка се превърна в предпочитано от българите място за "втори дом" зад граница.

"До миналата седмица имаше стабилен ръст на търсенето, но след започването на банковата ваканция хората са в стрес и не знаят какво да очакват", казва Никола Стоянов, управляващ съдружник в компанията "Лукс Имоти", която на сайта си предлага стотици имоти в Гърция - от ваканционен апартамент за 45 000 евро, до частен остров с площ 104 дка за 10 млн. евро.

"Гърция беше скъп пазар до 2007 г., но от 2009-2010 г. цените паднаха и интересът на българите към имоти там се увеличи сериозно, като нараства всяка година", обяснява Никола Стоянов.

Страната е и предпочитана дестинация за почивка, като през 2014 г. е посетена от около 322 хил. българи с цел "туризъм и екскурзия", показват данните на Нацоналния статистически институт. Само през последния май там са отдъхвали 66 хил. българи.

Какви имоти търсят българите в Гърция?

Обикновено купувачите са два вида. Тези с нисък бюджет купуват апартаменти в големите градове. Тези с по-голям търсят вили - самостоятелни къщи с двор, или редови къщи, които гърците наричат "мезонета". Това са залепени една до друга построени в редица двуетажни или триетажни къщи, като всяка има малко дворче и често делят общ басейн, обяснява Никола Стоянов.

Цените за редовите къщи тръгват от около 150-180 хил. евро, но самостоятелните вили струват от 250 000 евро нагоре. Хубавите еднофамилни къщи с площ от 300-400 кв. м и прилежащ двор от около декар излизат поне 400 хил. евро.

Разбира се, има и много по-скъпи имоти.

Ако квадратният метър във вила средно струва около 1000 евро, при разположение на първа линия цената става тройно или четворно по-висока. При това, без гаранция, че ще ползвате прилежащия отпред плаж.

Най-предпочитаният регион за покупки е Северна Гърция и по-специално, първият и вторият ръкав на Халкидическия полуостров - Касандра и Ситония, показва опитът на "Лукс Имоти"

Но има известно регионално разделение - районите около Кавала, Александруполис и Ксанти, се търсят повече от хора, които живеят в района на Хасково, Пловдив и Пазарджик, докато на Халкидики по-често купуват софиянци.

"В момента в Северна Гърция има имоти за всеки тип хора, като нерядко българи се изнасят със семействата си и работят дистанционно, защото някои професии позволават това", казва Никола Стоянов.

Какви са прогнозите?

"Въпреки несигурността точно сега е правилното време тези, които искат да купят имот в Гърция, да започнат огледи и дори да сключат предварителен договор, защото продавачите са много по-склонни да правят отстъпки, а когато банките отворят, може да приключат сделката", съветва Никола Стоянов.

Опитът на специалистите показва, че в подобни ситуации купувачите се стресират и изчакват да минат проблемите, но обикновено след това и цените нарастват. Стоянов дава пример със ситуацията на пазара на недвижими имоти в България:

"Много хора, които преди 2-3 години оглеждаха качествени имоти в София, но не направиха сделки, сега искат да ги купуват, но вече цените са много по-високи."

"Северна Гърция е туристически център на целия Балкански полуостров и има клиентела за покупка на имоти от цял свят", смята той.