ПАРИЖ—Русия поиска днес от Украйна да приеме нова конституция, която да даде автономия на рускоезичните региони и да гарантира, че страната няма да влезе в НАТО.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви тези искания, часове преди да се срещне с американския си колега Джон Кери във френската столица в преговори за разрешаване на кризата.

Лавров призова новите прозападни власти в Киев да предложат проект за основен закон на държавата си, който да я направи федерална и да обяви военен неутралитет.

Лавров изключи Русия да се изтегли от украинския черноморски полуостров Крим, който анексира на 21 март. Той отрече, че ще има по-нататъшна руска военна намеса в предимно рускоезичната източна Украйна, но подчерта, че страната му ще продължава да защитава интересите на живеещите там етнически руснаци.

Европейският съюз и САЩ заплашиха миналата седмица Русия с търговски санкции, ако тя продължи войнствения си курс спрямо Украйна. Срещата на Кери и Лавров следва телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Барак Обама вчера, в който първият пожела преговори, след като дълго беше пренебрегвал критиките на Запада заради намесата в Крим.
Белият дом съобщи, че двамата са говорили за изпращане на международни наблюдатели в района на кризата, изтегляне на руските войски от границата с източна Украйна и преки руско-украински преговори. Лавров съобщи, че с Кери ще обсъдят „възможна съвместна инициатива,...която да бъде представена на нашите украински колеги“.

Москва не признава новите власти в Киев, заявявайки че са свалили бившия проруски президент Виктор Янукович с подкрепен от Запада държавен преврат. Украинският парламент свали Янукович в края на февруари след три месеца улични протести. Те започнаха миналия ноември, след като под пряк натиск от Путин той отказа да подпише споразумение за по тесни политически връзки и свободна търговия с ЕС, което страната му беше договаряла четири години. Над 100 души загинаха в Киев в сблъсъците с между демонстрантите и силите на властта.

Западът смята, че Русия е окупирала Крим в нарушение на международните договори и отказва да признае референдум, в който предимно руското население на полуострова гласува на 16 март за присъединяване към Русия. Вотът беше проведен при масирано присъствие на руски войски и местни въоръжени милиции от етнически руснаци, наречени „отряди за самозащита“.  

С договор от 1994 година Русия заедно със САЩ и Великобритания се задължи да гарантира суверенитета и териториалната цялост на Украйна в замяна на това, че тя се отказа от разположените на нейна територия ядрени оръжия останали от бившия Съветски съюз.