Обща среща на всички жени в Народното събрание обеща да инициира депутатът от БСП Лява България Мая Манолова по време на първото четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. "Острието" на левицата ще се опита да убеди "нежната половина" от мнозинството да се противопостави на изравняването на пенсионната възраст за мъжете и жените, записано в приетите от правителството реформи в сектора.

"Смятате ли, че е нормално жена-полицай да патрулира по улиците до 55 г. възраст или пък жена-военнослужещ да е ефективна на същата възраст при цялата тежест на военната служба?", коментира Манолова и призова колежките си за солидарност.

По думите й женската част от обществото получава около 14% по-ниско възнаграждение от мъжете, ражда деца, ангажира се с отглеждането им и в същото време винаги е на първата линия при отстояването на важни каузи. Това по презумпция ги поставя в неравностойно положение по отношение на силния пол, затова равните права за пенсиониране са равносилни на дискриминация. 

От БСП Лява България ще настояват още да се запази редът за ранно пенсиониране на служителите в най-тежките категории труд. Червените депутати са категорични, че сегашните 45 г. за излизане от системата трябва да останат факт, а ако има увеличение, то да е възможно най-плавно, за да не се ощетяват работниците в мините. Левицата предлага още замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране, но увеличаване на на вноските за фонд "Пенсии" и фонд "Безработица", заедно с вдигане на максималния осигурителен праг.